Hlavní obsah

Strůjce atentátů v Londýně odsoudili na 33 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ke 33 letům vězení byl v úterý v Británii odsouzen britský muslim ghanského původu Manfo Kwaku Asiedu za účast na přípravě neúspěšných teroristických útoků inspirovaných Al Kajdou z 21. července 2005 v Londýně. Minulý pátek se Asiedu ke spiknutí přiznal.

Článek

Asiedu a jeho komplicové se pokusili v prostředcích londýnské hromadné dopravy zopakovat sebevražedné atentáty ze 7. července 2005, kdy exploze zabily přes 50 lidí. Na třech linkách podzemní dráhy a v jednom autobuse k tomu chtěli využít výbušniny na bázi peroxidu vodíku s příměsí hřebíků. Bomby ve čtyřech batozích nevybuchly, selhaly jim detonátory. Skupina u soudu tvrdila, že nálože nebyly funkční a jejich akce byla jen formou protestu proti válce v Iráku.

Za pokus o atentát z 21. července byla letos v červenci už odsouzena k doživotnímu vězení (s možností zmírnění trestu po odpykání 40 let) čtveřice britských muslimů rovněž pocházejících z Afriky - Muktah Said Ibrahim (29), Yassin Hassan Omar (26), Ramzi Mohammed (25) a Hussein Osman (28).

V případu dalších dvou obžalovaných mužů, Asiedua a Adela Yahyi, soud tehdy nedokázal vynést verdikt. Yahya byl v pondělí odsouzen k téměř sedmiletému vězení poté, co sdělil, že sbíral informace, jež mohly být teroristům užitečné.

Nyní čtyřiatřicetiletý Asiedu přiznal, že koupil peroxid vodíku určený jako základ pro výbušnou směs. Měl také 21. července 2005 nést pátou bombu, ale nakonec batoh s výbušným zařízením nechal v parku na severu Londýna. Tvrdí, že neztratil nervy, ale chtěl se zbavit bomby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám