Hlavní obsah

Šance na přežití odděleného siamského dvojčete se snížily

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Vyhlídky na přežití odděleného siamského dvojčete Michala Müllera se snížily. Přiznali to lékaři Dětské fakultní nemocnice v Bratislavě na čtvrteční tiskové konferenci. "Každým dnem se jeho vyhlídky na přežití významně snižují," uvedl ošetřující lékař Tibor Šagát.

Článek

Půlroční Michal je více než 50 dní po oddělující operaci v hlubokém umělém spánku. Jeho srdce i játra pracují dobře, ale limitujícím faktorem je trávící trakt. "Od narození je vyživován nitrožilní formou a trávící trakt se nečinností dál oslabuje. Bohužel, nezaznamenali jsme žádné významnější pozitivní signály, že by jeho organismus měl vnitřní kapacitu zúčastňovat se regeneračního procesu," uvedl Šagát.

Michal má vrozenou vadu. Délka jeho tenkého střeva dosahuje délky jen 25 centimetrů. Děti v jeho věku mají tenké střevo dlouhé 1,5 metru. Primář chirurgie Vladimír Cingel konstatoval, že zažívací trubice se nechopila své funkce. "Zažívací trubice je problémem, na němž se láme celá prognóza. Střeva jsme museli už pět krát operovat. Nyní volíme konzervativní léčbu, protože hojivý potenciál Michalova organismu je téměř vyčerpaný," dodal Cingel. 

Lékaři vylučují střevní transplantaci

Za Michala nadále dýchají přístroje. "Jeho plíce jsou v pořádku, ale mechaniku dýchání by jeho oslabený organismus nezvládl. Bez umělé ventilace žít nemůže," konstatoval Šagát.

Lékaři u Michala nadále vykonávají intenzivní resuscitaci. "V případě dalšího zhoršení stavu může konzilium rozhodnout o tom, že léčbu nebudeme dál zintenzivňovat. Nemá to však nic společného s eutanázií," zdůraznil Šagát. Primář Cingel upozornil, že u Michala nenastala mozková smrt. "Mozek je bez poškození," dodal. Cingel vyloučil možnost transplantace tenkého střeva. "Výsledky podobných zákroků ve světě jsou pochybné. Tudy cesta nevede," zdůraznil.

Matka operace nelituje

Lékaři se ve čtvrtek setkali s Michalovou matkou a informovali ji o aktuálním stavu. "Matka působí vyrovnaně a ničeho nelituje. Poděkovala nám za to, co děláme," uvedl Cingel. Michalův půlroční organismus je zatížený dvacetihodinovou operací, při níž ho oddělili od bratra Marka. Ten zemřel 4.října na následky infekce, poškození mozku a pooperační komplikace. Lékaři a rodiče vkládali naděje do Michala, u něhož infekce postupně ustoupila a jeho organismus se celkově zdál silnější.

Bratři se narodili 11. dubna 2007 a byli srostlí břichem a částí hrudníku. Lékaři je oddělili v průběhu náročné dvacetihodinové operace 14. a 15. září. Bez operace neměl ani jeden z chlapců naději na přežití.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenští lékaři oddělili siamská dvojčata

Boj bratislavských lékařů o přežití siamských dvojčat byl zatím úspěšný, ale ještě není úplně jisté, že přežijí. V sobotu po druhé hodině ráno se dvojčata...

Výběr článků

Načítám