Hlavní obsah

Protivládní akce zablokovala dopravu v Budapešti

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Skupina protivládních demonstrantů se v pátek ráno pokusila v Budapešti zablokovat dopravu na Alžbětině mostu. Policie z něj několik desítek demonstrantů postupně vytlačila. V ranní špičce však tato akce způsobila značný chaos.

Článek

Policie měla k dispozici těžkooděnce, slzný plyn a vodní dělo. Tyto prostředky však nakonec nepoužila.

Policistům se podařilo vytlačit demonstranty z Alžbětina mostu a rozdělit je v okolních ulicích do menších skupin. Ty se objevily v různých částech města. Pokusili se zablokovat Řetězový most, skupina asi 30 lidí se postavila doprostřed rušné křižovatky u hotelu Astoria a protivládní demonstranti se objevili také na známé ulici Váci.

:. Policisté se střetli s demonstranty. Foto: REUTERS/Laszlo Balogh

Protestující se pokusili blokovat dopravu a skandovali hesla proti premiérovi Ferencu Gyurcsányovi. Policie je postupně vytlačila také z těchto míst, ale demonstranti se v menších skupinkách nadále pohybují v centru města.

Výročí taxikářské blokády

Ke střetům policie z protivládními demonstranty došlo začátkem týdne, kdy Maďarsko oslavovalo 51. výročí protikomunistické revoluce z roku 1956. Při pouličních bojích bylo zraněno 19 lidí.

Blokování mostu se uskutečnilo v den 17. výročí tzv. taxikářské blokády Budapešti. V roce 1990 taxikáři svými automobily zablokovali maďarské hlavní město na několik dní. Protestovali tím proti zvyšující se inflaci a zhoršujícím se životním podmínkám. Blokáda taxikářů tehdy zcela ochromila život ve městě a způsobila značné škody.

Reklama

Související články

Do ulic Budapešti vyšly desítky tisíc lidí

Na úterním mítinku opoziční strany FIDESZ se v centru Budapešti sešlo přes 30 tisíc lidí. Na shromáždění vystoupil šéf opozice Viktor Orbán. Policie byla...

Výběr článků

Načítám