Hlavní obsah

Putin nevyloučil návrat do prezidentského úřadu v roce 2012

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský prezident Vladimir Putin podle Ariela Cohena z nadace Heritage Foundation nevyloučil, že by v roce 2012 opět mohl kandidovat na prezidenta. Putin jinak podporuje prezidentské ambice nového premiéra Zubkova a právě podpora nejpopulárnějšího ruského politika podle odborníků v této zemi rozhoduje.

Článek

"Nevyloučil, že se pokusí vrátit do prezidentského úřadu... Řekl, že to závisí na několika okolnostech a že mu záleží na stabilitě Ruska," uvedl Cohen.

Podle Cohena Putin zřejmě nechce oslabit příštího prezidenta proto, aby měl snadnější cestu do úřadu v dalších volbách v roce 2012. "Řekl ale také, že bude dál ovlivňovat ruský politický život. Pan Putin neplánuje zmizet v mlhách," dodal Cohen. 

Podle ruské ústavy smí prezident strávit v úřadu pouze dvě po sobě následující volební období. Ta v Putinově případě vyprší příští rok na jaře, kdy se uskuteční prezidentské volby. Debata o Putinově nástupci je v posledních několika dnech velmi intenzivní. Po středečním odstoupení kabinetu dosavadního premiéra Michaila Fradkova se totiž spekulovalo, že Putin volbou nového premiéra zároveň veřejně označí člověka, který by ho měl v prezidentském úřadu nahradit.

Namísto očekávaného vicepremiéra Sergeje Ivanova ale Putin na post šéfa kabinetu nominoval relativně neznámého vládního úředníka Viktora Zubkova, kterého v pátek ve funkci potvrdila Státní duma. Putin pak prezidentské ambice nového premiéra Zubkova podpořil, když prohlásil, že předseda vlády se může ucházet o křeslo hlavy státu. Zároveň ale v Soči řekl, že o funkci prezidenta se nyní může ucházet nejméně pět kandidátů.

Moc oligarchů chce nadále omezovat

Do tohoto týdne široké veřejnosti zcela neznámý Zubkov se tak postavil po bok prvních vicepremiérů Sergeje Ivanova a Dmitrije Medveděva, kteří měli dosud největší šance vystřídat Putina v křesle ruského prezidenta. Putin připomněl čtvrteční Zubkovova slova, že o prezidentské křeslo se bude ucházet pouze tehdy, pokud něčeho dosáhne jako premiér.

"To byla správná odpověď," prohlásil ruský prezident a dodal, že Zubkov bude v čele vlády stát ve velmi složitém období parlamentních a prezidentských voleb. Už dříve Putin vysvětloval, že výměna premiéra měla za cíl zachovat ve volební době kontinuitu výkonné moci.

Navíc Zubkov nastoupil po otřesech světových finančních trhů, které sice podle Putina nezpůsobily Rusku žádné velké problémy, ale přinesly i určitá negativa. Jeho jmenování také potvrzuje, že Putin chce dále omezovat moc oligarchů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám