Hlavní obsah

Čtyři z deseti Vlámů jsou pro odtržení od Belgie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Přibližně čtyři z deseti obyvatelů Vlámska si přejí, aby se tato federativní část Belgie oddělila od zbytku země. Proti tomu se však staví velká většina frankofonních Valonů - 88 procent. Vyplývá to z průzkumu, o němž informuje pondělní list Le Soir.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Belgií v současnosti zmítá vážná politická krize. V zemi se začátkem června konaly parlamentní volby, dosud se však nepodařilo sestavit novou vládu. Mezi předáky frankofonních a vlámských stran panují rozpory zejména v otázkách institucionálních reforem a poskytnutí více pravomocí regionům.

Belgie je federativní stát, který je rozdělen mezi vlámsky hovořící sever, který je bohatší částí země, a frankofonní jih. Mezi nimi leží Brusel, který je dvojjazyčný. Z přibližně 10,5 miliónu Belgičanů žije 5,9 miliónu ve vlámsky hovořících oblastech a 3,3 miliónu obyvatel ve Valonsku. Asi milion připadá na Brusel. Podle jazyků je rozdělena i politická scéna.

Výzkum rovněž ukázal, že 33 procent Vlámů soudí, že reforma státního uspořádání je nezbytná, zatímco stejný názor mezi Valony zastávají pouhá tři procenta dotázaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám