Hlavní obsah

Silná vichřice opět ničila okolí Vysokých Tater

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Severním a východním Slovenskem se v noci přehnala větrná smršť, která lámala stromy a přerušila železniční dopravu. Vyvrácené stromy strhly trolejové vedení a v důsledku toho vlaky nejezdily na hlavním tahu mezi Popradem a Kralovany a na trati Vyšné Hágy - Štrbské Pleso. Nejezdila ani Tatranská železnice ze Štrby na Štrbské Pleso.

Článek

Na trati uvízl například také rychlík Cassovia z Košic do Prahy. Souprava zastavila na několik hodin mezi obcemi Východná a Kráľova Lehota. Rychlík Cassovia v opačném směru z Prahy do Košic uvízl v Liptovském Mikuláši.

Na stejné trati stálo také několik dalších vlakových souprav. Podle mluvčího Železniční společnosti Miloše Čikovského dopravu obnovili dopoledne pomocí dieselových lokomotiv, protože trolejové vedení je zničené. Vlaky mají zpoždění od 50 do 300 minut.

Strom zranil stanaře

Podle operačního důstojníka Hasičského záchranného sboru Roberta Ďuračky museli v průběhu noci odstranit na 155 spadlých stromů a hasili také dva požáry, které způsobil blesk. V obci Rožkovany v okresu Sabinov spadl strom na muže, který zde stanoval. Muž byl s pohmožděninami převezen do nemocnice v Prešově.

Silná bouře se přehnala také okolím Banské Bystrice a Žiaru nad Hronem. Hasiči měli 28 výjezdů a odstranili 124 stromů. Horský přejezd Čertovica je v důsledku spadlých stromů zcela neprůjezdný.

Silná bouře zuřila také v Maďarsku

Vichřice se sílou větru až 125 kilometrů v hodině zasáhla také Maďarsko. Hasiči měli přes 400 výjezdů. V hlavním městě Budapešť na Margitiném ostrově utrpěla jedna žena vážná zranění, když ji zasáhl padající strom. V kritickém stavu byla převezena do nemocnice. 

Reklama

Výběr článků

Načítám