Hlavní obsah

Britská policie hledá teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Velká Británie vyhlásila nejvyšší stupeň ohrožení, což znamená bezprostřední ohrožení země. Opatření bylo přijato po pátečních nálezech dvou automobilů s náložemi v Londýně a po dnešním incidentu na letišti v Glasgowě, kdy dva cizinci narazili do letištní budovy automobilem, který začal hořet. Police oznámila, že v souvislosti s londýskými pokusy o teroristický útok už zatkla v Cheshiru další osoby.

Článek

Po dvou zmařených bombových útocích v pátek, kdy byly nalezeny dva automobily naplněné výbušninou, narazil v sobotu vůz Jeep Cherokee do letiště v Glasgowě.

Na glasgowském letišti se džíp pokoušel prorazit přes bezpečnostní zátarasy a jedno parkující vozidlo do zaskleněných dveří budovy. Vzápětí se proměnil v ohnivou kouli a poté uvízl v roztříštěných dveřích, a to několik metrů od šokovaných cestujících, kteří se v panice rozutekli. Zranění na dolních končetinách utrpěl jeden náhodný kolemjdoucí.

Policie přemohla řidiče a jeho společníka, kteří jsou podle úřadů jihoasijského původu. Jeden z nich utrpěl těžké popáleniny a byl hospitalizován. U zraněného se našel podezřelý materiál, který si vynutil evakuaci nemocnice. Policie zatím neupřesnila, zda byl muž ještě opásaný výbušninami. Dala ale najevo, že událost považuje za pokus o sebevražedný atentát.

Incident vyvolal spekulace, že jde o útok iráckých radikálů, kteří se snaží pomstít za britskou účast na správě Iráku dobytého ve válce vedené Spojenými státy. Taky může jít o britské islámské extremisty podobně jako při útocích v Londýně v červenci 2005.

U Glasgowa policie prohledává domy

Britská policie prohledala časně ráno řadu domů poblíž skotského Glasgowa v souvislosti se sobotním teroristickým útokem na glasgowské letiště a se zmařenými pátečními pokusy v Londýně. "Můžeme potvrdit, že v rámci probíhajícího vyšetřování incidentů na glasgowském letišti a v Londýně byla prohledána řada domů v hrabství Renfrewshire," citovala agentura Reuters policejního mluvčího.

Agentura pak s odvoláním na vlastní svědky uvedla, že policisté ve zvláštních oblecích pátrali například v osamoceném domě ve městě Houston devět kilometrů západně od Glasgowa.

Nejvyšší stupeň ohrožení

Zvýšení stupně ohrožení z druhého nejvyššího, jenž platil od srpna 2006, na nejvyšší bylo oznámeno po večerní schůzce vládní krizové komise v sídle britského premiéra.

"Kritický" stupeň teroristického ohrožení znamená, že hrozba atentátu je nablízku, vysvětlila novopečená britská ministryně vnitra Jacqui Smithová.

"Mohu potvrdit, že centrum pro protiteroristické analýzy (JTAC) zvýšilo na kritickou úroveň hodnocení hrozby na celonárodní úrovni. Stalo se tak v důsledku událostí z posledních 48 hodin," prohlásila ministryně. Spuštěna podle ní byla příslušná bezpečnostní opatření.

Zasedání vládní krizové komise Cobra, jemuž předsedal osobně premiér Gordon Brown, bylo už třetí za posledních 36 hodin.

Británie se učila v Iráku

Británie čelí větší eskalaci terorismu a dováží se do ní taktika naučená v Iráku. Prohlásil to v rozhovoru pro dnešní vydání týdeníku News of the World poradce nového britského premiéra Gordona Browna pro mezinárodní bezpečnost John Stevens.

Teroristické atentáty z července 2005 v Londýně byly strašné, ale teroristická síť Al-Káida dováží nyní taktiku "z Bagdádu a z Bali" do ulic britských měst, řekl Stevens. Podle něho není naděje, že se situace v brzké době změní.

V USA zvýšena bezpečnostní opatření na letišti

Spojené státy posílí bezpečnostní opatření na svých letištích. Zvýšena bude přítomnost místní policie i federálních bezpečnostních složek na letištích. Podle sdělení Bílého domu opatření souvisí se zvýšenou ostražitostí po dnešním požáru na letišti ve skotském Glasgow a pátečním odhalení bomb v Londýně.

Podle mluvčího Bílého domu Tonyho Snowa však nejsou poznatky o tom, že by USA čelily nějaké konkrétní hrozbě. Nebyl ani zvýšen stupeň ohrožení teroristickým útokem.

Snow ale dodal, že v zájmu opatrnosti bude posílena přítomnost bezpečnostních složek a cestující na letištích by měli počítat se zpožděními.

Reklama

Související články

V Londýně našli další nálož v autě

Britská policie nalezla nálož v automobilu, zaparkovaném na londýnské třídě Park Lane. Uvedla to britská zpravodajská stanice BBC. V noci na pátek byla...

Výběr článků

Načítám