Hlavní obsah

Po sexuálním skandálu padají v maďarské policii hlavy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Maďarský ministr spravedlnosti József Petrétei podal v neděli demisi. Současně premiér Ferenc Gyurcsány odvolal celostátního a budapešťského velitele policie pro ztrátu důvěry. Maďarská policie ztrácí důvěryhodnost poté, co 21letá žena z Budapešti při konfrontaci poznala pět policistů, kteří ji měli při silniční kontrole znásilnit.

Článek

"V období loňských protivládních demonstrací jsem policii obhajoval. V současné situaci, kdy veřejnost ztrácí důvěru v policii, ji obhajovat nemůžu," uvedl Gyurcsány. Premiér prohlásil, že vedení policie se osvědčilo v zajištění pořádku při protivládních demonstracích, ale nezůstalo ji dostatek energie pro zabezpečení kázně uvnitř policie.

Policejní velitelé László Bene, Péter Gergényi a ministr spravedlnosti Petrétei, do jehož pravomci patří policie po zrušení ministerstva vnitra, se tak stali obětí aféry, která rozvířila hladinu veřejného mínění v Maďarsku.

Mladá žena uvedla, že ji policisté 4. května v noci zastavili v Budapešti a chtěli pokutu, protože neměla zapnuté bezpečnostní pásy. Vzali ji doklady a přinutili ji sednout do policejního auta, že pojedou na zkoušku, zda nepila alkohol.

"Zastavili v odlehlé uličce a navrhli mi, že místo penězi, můžu zaplatit jiným způsobem. Jeden mně držel hlavu a nutil mně k orálnímu sexu a druhý mně znásilnil," uvedla. Po konfrontaci byli policisté okamžitě propuštěni ze služby a umístěni do vyšetřovací vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám