Hlavní obsah

Turecký parlament prezidenta nezvolí, kandidát odstoupil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Ve středu v Turecku oficiálně skončila volba prezidenta parlamentem. Jediný kandidát na úřad Abdullah Gül totiž oznámil, že od kandidatury odstupuje. Další kola volby prezidenta parlamentem se již konat nebudou. Očekává se, že bude schválen balík reforem umožňující volbu hlavy státu ve všeobecném hlasování.

Článek

Ministr zahraničí a druhý muž vládní Strany spravedlnosti a rozvoje Gül neoficiálně stáhl svou kandidaturu již v neděli, když v druhém kole voleb nedosáhl potřebného počtu hlasů. [celá zpráva] První kolo, které se konalo 27. dubna, ústavní soud z toho důvodu zrušil. [celá zpráva

Opozice se obává možného vlivu islámských skupin ze Strany spravedlnosti a rozvoje na vedení státu. Rovněž turecká armáda se vyslovovala pro zabránění pronikání islámu do politiky. Vládu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, který chtěl sám původně kandidovat na prezidenta [celá zpráva], důrazně varovala, aby zachovala sekulární charakter tureckého státu.

Stažením Gülovy kandidatury končí volební proces, který koncem dubna rozpoutal v zemi politickou krizi. Erdoganova vládní Strana spravedlnosti a rozvoje se jí pokusila vyřešit navržením předčasných parlamentních voleb. Ty se mají konat 22. července. [celá zpráva]

Prezidenta budou volit lidé

Protože se prezidenta v parlamentu zvolit nepodařilo, navrhla Erdoanova největší vládní strana balík ústavních reforem, které především umožní volbu šéfa státu přímo voliči. Ačkoli je opozice proti reformě, byl balík v úterý ve sněmovně v prvním čtení schválen. Druhé a třetí čtení se očekává ve čtvrtek. Pak by měl reformu podepsat prezident Ahmet Necdet Sezer; očekává se, že ji bude vetovat. Kdyby poslanci reformu schválili méně než dvoutřetinovou většinou, musela by být ještě předložena k referendu.

Balíček reforem zahrnuje kromě volby prezidenta ve všeobecném hlasování na pětiletý mandát, do něhož může být ještě jednou znovu zvolen (dosud se v Turecku šéf státu volil na sedm let a znovu už být zvolen nemohl), také konání parlamentních voleb každé čtyři roky místo dosavadních pěti let.

Reklama

Související články

Turecký soud anuloval volbu prezidenta

Turecký ústavní soud v úterý prohlásil za neplatné páteční první kolo prezidentských voleb, ve kterém v parlamentu neuspěl kandidát proislámské vlády Abdullah...

Výběr článků

Načítám