Hlavní obsah

Rusko staví plovoucí jadernou elektrárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko plánuje vybudování první plovoucí jaderné elektrárny na světě, která by měla dodávat energii do vzdálených a nedostupných oblastí. Zařízení v ceně ve výši asi 40 miliard českých korun by mělo být uvedeno do provozu v roce 2010.

Článek

Ruské ministerstvo pro jadernou energii oznámilo, že základní jednotka zařízení byla již vyrobena v přístavu Severodvinsk v Bílém moři.

Životnost zařízení nesoucího jméno Akademik Lomonosov bude podle ruských úřadů 12 až 15 let. Plovoucí elektrárna by mohla dodávat elektřinu do energeticky chudých regionů. Jeden z projektantů zařízení, Oleg Samojlov, řekl, že elektrárna bude dostatečně bezpečná.

Rusko doufá, že o elektrárnu projeví zájem tichomořské státy. Podle společnosti Rozenergoatom, která podnik financuje z 80 procent, se již o projekt zajímá přes 12 zemí. Rusko prý plánuje do roku 2015 postavit sedm takových plovoucích elektráren.

Proti projetku se staví ochránci přírody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám