Hlavní obsah

Sto lidí zatkli při demonstraci v Petrohradu

Novinky, ČTK, RIA-Novosti, Interfax

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PETROHRAD

Sto účastníků dvoutisícové demonstrace proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi zatkli v neděli v Petrohradě. Mezi zatčenými jsou zahraniční novináři i politici jako vůdce zakázané Nacionálně bolševické strany (NBS) Eduard Limonov. Policie tvrdí, že je demonstranti provokovali a házeli na ně kamení i láhve, což však svědkové nepotvrzují. Říkají, že policie bila účastníky demonstrace, když se začali rozcházet.

Článek

Mítink byl povolen, následný pochod městem ale ne. Náměstí Pionýrů obšancovalo 1500 policistů. Když se demonstranti po skončení akce začali rozcházet a zamířili k metru, začali je policisté rozhánět. Některé bili obušky po hlavě. Část lidí skončila v policejních vozech a byla odvezena. Počet zraněných není znám.

Policie tvrdí, že zasáhla proti těm, kdo nezamířili do metra a rozhodli se jít dál a pochodovat ulicemi města, přičemž se pokusili prorazit policejní kordón. Prý házeli po policistech plastové i skleněné láhve.

"Zadrženo bylo přes sto lidí," řekl mluvčí petrohradské policie a dodal, že nepokoje se už podařilo zvládnout.

Opozici bránili v přístupu

Demonstrace se nemohla zúčastnit spolupracovnice jednoho z hlavních předáků opozice Garryho Kasparova Marina Litvinovičová. "Zadrželi nás hned poté, co jsme vystoupili z vlaku. Řekli nám, že to souvisí s demonstrací," řekla telefonicky rádiu Echo Moskvy. "Oficiálně je to kvůli kontrole totožnosti, ale potom nám řekli, že po nás pátrali... Neřekli už ale proč," dodala.

Zadržena byl i Olga Kurnosová, šéfka petrohradské pobočky Sjednocené občanské fronty, v jejímž čele stojí Kasparov. Kasparov nemohl přijet, protože byl zadržen v sobotu, když se podobný protest konal v Moskvě. [celá zpráva] Pustili ho až večer a do Petrohradu by se už nedostal.

Samotné shromáždění bylo klidné

Samotné shromáždění se ale uskutečnilo v klidu. Jeho účastníci mávali transparenty s nápisy Ne despotismu Kremlu, Chceme záruky ústavy, Putin je nejnebezpečnější zločinec. Organizátoři ani nevyzývali lidi k pochodu po zablokovaných ulicích. Vybídli je jen, aby v příštích dnech sami přicházeli před budovu místní vlády.

"Vláda vyhlásila lidu válku... Opozice je rozhodnuta pokračovat v boji, dokud nám nevrátí naše svobody. Chceme svobodné parlamentní volby a volby prezidenta bez předem určeného nástupce," řekl šéf zakázané Nacionálně bolševické strany (NBS) Eduard Limonov. Ten patří k hlavním předákům platformy Jiné Rusko sdružující různé opoziční proudy. Po skončení demonstrace byl Limonov podle svého mluvčího zadržen.

Účastníci demonstrace prý také sdělili, že nemají nic společného s Borisem Berezovským, který v pátek vyzýval k revoluci. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Ruský oligarcha chce svrhnout Putina

Ruský miliardář žijící v Británii, Boris Berezovskij, podle pátečního vydání listu The Guardian tvrdí, že v Rusku chystá revoluci. Berezovskij prý plánuje...

Výběr článků

Načítám