Hlavní obsah

Do jezera Bajkal se propadlo osm aut, dva lidé zahynuli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Do zamrzlého sibiřského jezera Bajkal se kvůli tenkému ledu propadlo do vody osm osobních aut. Šlo o vozy rybářů, kteří si ve vozech vezli pruty a jiné náčiní. Dva lidé v jednom z vozidel nalezli smrt.

Článek

Ukázalo se, že led Bajkalu byl v důsledku letošní teplé zimy podstatně slabší, než je jinak v této roční době zvykem, a auta už neunesl. Na místě zasahovali tři potápěči.

Bajkal je nejhlubší jezero na světě, bylo zde naměřeno až 1620 metrů hloubky. Byl vždy bohatý na ryby, čehož využívají ruští rybáři dodnes.

Lovit na udici z pobřežního ledu je tradiční zábavou i přivýdělkem pro milióny Rusů žijících nejen u jezer, ale i u zamrzajících pobřeží moří. Po začátku mrazů nastupují s ručním vrtákem, rybářským prutem, termoskou s čajem a láhví vodky často na celodenní, někdy i noční výpravu na příbřežní led. Vyvrtají do ledu díru a s udicí čekají, až se nějaká ryba přijde "nadechnout".

Někteří rybáři si s sebou vozí i stany, které vztyčují nad vyvrtanými děrami, aby jim nebyla při čekání zima. Často přitom podceňují nebezpečí, jako letos v únoru, když se od ostrova Sachalinu v Ochotském moři odtrhla kra s 442 rybáři a odplouvala na širé moře; rybáře musely zachraňovat vrtulníky.

Doprava po ledu je v Rusku považována za běžnou. Takto byl například v zimě zásobován obležený Leningrad, dokonce byla přes led položena dočasně i železnice. Umožňovaly to pověstné "tvrdé ruské zimy". Nynější klimatické změny ale zřejmě začaly omezovat jejich trvání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám