Hlavní obsah

Němec vozil zkažené maso i do ČR, dostal 3,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Soud v porúrském Essenu poslal na tři a půl roku do vězení čtyřicetiletého obchodníka z města Gelsenkirchen, který distribuoval tuny prošlého, závadného nebo chybně označeného masa a prodával ho mimo jiné do Česka. Jeden z největších německých potravinářských skandálů se provalil předloni.

Článek

Odsouzený měl v letech 2004 až 2005 uvést do oběhu 400 tun masa a masných výrobků, které byly nesprávně označené nebo nebyly vhodné k lidské výživě.

Muž obchodoval např. s vepřovým masem, které se už mělo označovat jako krmivo pro zvířata. Kromě toho prodával pštrosí maso jako směs na hovězí guláš. Jen v tomto případě, kde šlo o prodej do Česka, obhájci v několik týdnů trvajícím procesu přiznali, že obchodník pochybil. "To bylo přehlédnutí," řekl v lednu na úvod líčení advokát Benno Schniedermeryer.

Podle obžaloby kupoval obchodník také maso patřící do kategorie jatečních odpadků, které se nesmějí prodávat jako potraviny, a pak ho dál prodával jako kvalitní zboží. Většinou jde o maso, které je při porážce silně prostoupeno krví, a proto je rizikové kvůli možnému výskytu choroboplodných zárodků. Na trh dodával i starou krůtí fašírku.

Odsouzený měl už jednou zakázáno vykonávat své povolání

Němec byl odsouzen za porušení zákona o potravinách a za podvod. Trestní senát mu zároveň uložil tříletý zákaz výkonu dosavadního povolání. Shledal zároveň, že ohrožení zdraví lidí v probíraných případech nehrozilo.

Odsouzený navíc už v roce 1994 dostal zákaz obchodovat s potravinami, což zamlčel v roce 2002, když žádal v Gelsenkirchenu o živnostenský souhlas.

Německá média neuvádějí identitu žalovaného. V minulosti však psala, že jde o velkoobchodníka Uweho Domenze. Podle dřívějších zpráv zásoboval vedle německých i zahraniční podniky, mimo jiné v Česku, Dánsku, Francii, Nizozemsku nebo Španělsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám