Hlavní obsah

Rakouský hejtman pobouřil oslavou narozenin bývalého nacisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

INNSBRUCK/JERUZALÉM

Zemský hejtman rakouské spolkové země Tyrolsko Herwig van Staa pobouřil Wiesenthalovo středisko v Jeruzalému, když s dalšími zemskými politiky minulý týden veřejně slavili 90. narozeniny bývalého místostarosty Innsbrucku Ferdinanda Obenfeldnera. Ten byl podle střediska za války zplnomocněncem gestapa pro odesílání Židů do vyhlazovacích táborů, příslušníkem SS a členem vojenské jednotky, která byla zapojena do válečných zločinů v Řecku a Itálii.

Článek

Ředitel Wiesenthalova střediska v Jeruzalému Efraim Zuroff proto vyzval van Staa, aby odstoupil.

Van Staa se bránil tvrzením, že Obenfeldner "nikdy u gestapa nesloužil a o své minulosti nikdy nelhal". Staa sám se navíc prý "vždy distancoval od nacismu a co nejhlouběji odsuzoval hrůzné zločiny, které v té době byly spáchány".

Hejtmanovu obhajobu bývalého nacisty označil Zuroff za "naprosto šokující a nepochopitelnou". "Možná je ale obvyklou praxí čelných politiků v Rakousku ututlávat nacistickou minulost svých kolegů," řekl Zuroff a dodal, že dobové důkazy jasně prokazují Obenfeldnerovu nacistickou minulost. Mimo jiné se měl v Innsbrucku podílet na pogromu na Židy během tzv. Křišťálové noci v roce 1938.

Reklama

Výběr článků

Načítám