Hlavní obsah

Těla nezvěstných po výbuchu v Novákách se asi nenajdou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÁKY/BRATISLAVA

Odborníci v souvislosti s tragickým výbuchem ve Vojenském opravárenském podniku v západoslovenských Novákách připouští, že ke třem obětem je potřeba připočítat také pět dosud pohřešovaných. Jejich těla se možná už nikdy nenajdou.

Článek

Důkazem síly výbuchu v epicentru je nález deseticentimetrové ohořelé části lidských plic. Nález potvrdil mluvčí ministerstva obrany Vladimír Gemela. Část plic byla odeslána na analýzu DNA.

Slovenská policie zahájila trestní řízení ve věci všeobecného ohrožení. V případě, že šlo o lidskou chybu, pachateli hrozí až deset let vězení. Šéf slovenské policie Ján Packa připustil, že rozsahem se jedná o největší průmyslovou katastrofu nejen na území Slovenska, ale také bývalého Československa.

S municí prý pracovali brigádníci

Manžel jedné z pohřešovaných František Bitara upozornil, že v posledním době podnik přijímal nezaškolené brigádníky. "Moje žena se bála chodit do práce, když viděla, jak to tam funguje," uvedl. Bývalý vojenský specialista Anton Filo konstatoval, že v podniku bylo v pátek odpoledne málo lidí a pravděpodobně se pustili do rizikovějších prací.

"Podle rozsahu škod zde vybuchlo několik stovek dělostřeleckých granátů," uvedl pro deník Pravda Filo.

Bývalý pracovník podniku pro deník Nový čas uvedl, že se zde likvidovali především protitankové miny české výroby. "Dovážely se k nám z celého Slovenska, Česka a Maďarska. Váží devět kilogramů, z toho osm kilogramů tvoří výbušnina TNT. Miny se likvidovaly na speciálním soustruhu a TNT se skladovalo ve vedlejším skladě," uvedl.

Lékař Štefan Svitok považuje nízký počet obětí za zázrak. "Bylo velké štěstí, že v čase výbuchu bylo v hale málo lidí. Při výbuchu stoupla teplota v hale na 3 000 stupňů," dodal.

V podniku nebylo vše v pořádku

Ministr obrany František Kašický připustil, že ve Vojenském opravárenském podniku Nováky nebylo vše v pořádku. "Na základě intenzity detonace je možné konstatovat, že na pracovní lince muselo být v čase výbuchu mnohem víc munice, než připouští předpisy. Na lince může být naloženo jen takové množství munice, kolik se dá zlikvidovat za jednu směnu," konstatoval.

Kašický je rozčarovaný z reakce vedení podniku po výbuchu. "Až do mého příjezdu na místo tragédie vedení podniku neorganizovalo zasedání krizového štábu, který by koordinoval záchranářské práce. Příliš dlouho také trvalo, než byly k dispozici seznamy lidí, kteří byli v čase výbuchu v práci," uvedl Kašický v televizi TA3.

Budoucnost podniku zatím není jasná. "Sestavili jsme speciální tým ekonomů a právníků, kteří řeknou, co bude dál," uvedl premiér Robert Fico. Dodal, že Slovensko podnik tohoto druhu potřebuje. "Zatím se lidé budou podílet na odstraňování následků výbuchu. To potrvá možná i několik měsíců. Z prvních rozhovorů s experty už víme, že podnik, který bude likvidovat munici, Slovensko mít musí. Osobně si myslím, že akciová společnost by měla pokračovat," ujistil premiér.

Kašický zůstává ve funkci

Slovenský ministr obrany Kašický v souvislosti s tragédií nabídl svou funkci. V neděli ho podržel premiér Fico a ve funkci ministra obrany zůstává i po pondělním setkání s prezidentem Ivanem Gašparovičem. "Ministr nabídl funkci ve vztahu k premiérovi a postoj předsedy vlády je jasný. O této otázce jsem proto s ministrem Kašickým ani nejednal," uvedl Gašparovič.

Reklama

Související články

Na Slovensku vybuchl muniční sklad, dva mrtví

Až patnáct lidských životů si podle TV Markíza mohl v pátek odpoledne vyžádat výbuch muničního skladu vojenského opravárenského podniku Dolina ve městě Nováky...

Výběr článků

Načítám