Hlavní obsah

V Novákách unikly po výbuchu chemikálie, nalezena třetí oběť

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Pět lidí je nadále nezvěstných po pátečním výbuchu, který si ve Vojenském opravárenském podniku v západoslovenských Novákách vyžádal životy nejméně tří lidí. Při explozi utrpěly zranění zhruba tři desítky osob; 17 z nich je hospitalizováno. Stav jednoho muže je označován za kritický. Nově se objevily informace o výskytu chemikálií ve vojenském závodu, které unikly z poškozených sudů. Při jejich likvidaci se chemických látek nadýchali dva vojáci.

Článek

"Máme potvrzené dvě oběti," řekl v pátek večer slovenský ministr obrany František Kašický a dodal, že oběťmi jsou muž a žena. O smrti třetí osoby informoval v sobotu mluvčí ministerstva obrany Vladimír Gemela. Mrtvé tělo se našlo na místě výbuchu.

Podle pátečního vyjádření ministra obrany Františka Kašického explodovala trhavina v prostoru, který byl určen pro likvidaci vojenského materiálu. Podle televize TA3 byla hala, v níž došlo k výbuchu, zcela srovnaná se zemí. Mluvčí zasahujících lékařů řekl, že výbuch zničil část závodu o rozloze tří fotbalových hřišť. "Po výbuchu tam zůstal kráter široký 20 metrů. Budovy, které tam stály, už neexistují," dodal mluvčí. Příčina exploze zůstává nejasná.

Původní informace, že vybuchl muniční sklad firmy, se nepotvrdily. "Uskladněná munice je naprosto v pořádku," řekl slovenský policejní prezident Ján Packa.

Na místě večer zasahovalo 35 sanitních vozů, hasiči a vrtulník. Areál byl uhašen kolem desáté hodiny, hasiči však až do rána chladili nevybuchlou munici, aby nedošlo k další explozi. V závodě bylo ještě 3 000 kusů dělostřeleckých granátů určených k likvidaci. [celá zpráva]

Na místě jsou nyní záchranné týmy a pyrotechnici. "Vojenští pyrotechnici našli rozbušky o velikosti dlaně, které mohou po sebemenším úderu explodovat. Nejedná se o rozbušky, které by mohly způsobit rozsáhlé detonace," řekl mluvčí slovenského ministerstva obrany Vladimír Gemela. Tyto rozbušky podle něj byly uskladněny v podniku.

Z poškozených sudů unikly chemikálie

Gemela informoval, že výbuch poškodil i sudy s chemickými látkami v jedné z podnikových hal. V nádobách byla látka, kterou zaměstnanci firmy používali při práci, dodal a vyloučil, že by šlo o chemické zbraně. Oznámil také, že při záchranných pracích se zranili dva vojáci, kteří se nadýchali unikajících chemikálií. Jeden z poraněných vojáků má podle něj popáleniny prvního stupně; zranění druhého mluvčí neupřesnil.

Sudy prý byly převezeny na bezpečné místo a začal odvoz kontaminované půdy. "Byli tam chemici, kteří měřili hodnoty. Ty hodnoty nepřekročily takovou míru, která by například mohla ohrozit život a zdraví lidí," řekl Gemela televizní stanici TA3.

Na místo dorazili ještě večer premiér Robert Fico a ministr vnitra Robert Kaliňák, který okamžitě svolal krizový štáb. Premiér Robert Fico přislíbil pomoc vlády pozůstalým po obětech tragédie.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Slovensku vybuchl muniční sklad, dva mrtví

Až patnáct lidských životů si podle TV Markíza mohl v pátek odpoledne vyžádat výbuch muničního skladu vojenského opravárenského podniku Dolina ve městě Nováky...

Výběr článků

Načítám