Hlavní obsah

Podnikatel platil Blairově dceři studijní náklady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský deník Daily Mail v pondělí obvinil premiéra Tonyho Blaira ze střetu zájmů. Toho se měl dopustit tím, že zařídil své dceři drahý studijní pobyt v Paříži s pomocí peněz šéfa francouzské firmy na luxusní zboží LVMH Bernarda Arnaulta.

Článek

Osmnáctiletá Kathryn Blairová studovala od 12. října 2006 do letošního 26. ledna zvláštní kurz francouzštiny na prestižní Sorbonně a bydlela v luxusním domě známého francouzského multimiliardáře u Eiffelovy věže. Blair tak výměnou za vděčnost podnikateli ušetřil podle listu kolem 80 tisíc liber (3,4 miliónu Kč).

Daily Mail zdůraznil, že kodex chování pro vládní činitele stanovuje přísný rámec pro ubytování a dárky, jaké mohou členové kabinetu a jejich rodiny přijímat.

Podle listu jde v tomto případě o porušení těchto zásad a o konflikt zájmů. Blairova kancelář obvinění odmítla s tím, že Kathryn je dospělá, že se dobře zná s Arnaultovou rodinou a že šlo o soukromou dohodu, jež se nijak netýká ministerských pravidel.

Reklama

Související články

Premiéra Tonyho Blaira vyslechla policie

Britský ministerský předseda Tony Blair byl ve čtvrtek vyslechnut policií. Bylo to poprvé, kdy byl vyslýchán úřadující britský premiér. Vyšetřovatelé zjišťují,...

Britského premiéra znovu vyslýchala policie

Britský premiér Tony Blair byl minulý pátek opět vyslýchán policií jako svědek při vyšetřování skandálu kolem údajných předvolebních půjček vládní straně...

Výběr článků

Načítám