Hlavní obsah

Chirac nebývale ostře kritizoval válku v Iráku

Právo, CNN, DPA, nek, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský prezident Jacques Chirac včera nebývale ostře odsoudil americkou invazi do Iráku. V tradičním novoročním projevu k zahraničním velvyslancům v Paříži obvinil v této souvislosti prezidenta USA George W. Bushe z "dobrodružství".

Článek

"Francie vždy tvrdila, že válka povede ke zvratům, jejichž následky stále ještě nelze dohlédnout," zdůraznil šéf Elysejského paláce. Irácký konflikt podle něj poskytl nový prostor terorismu a oslabil celý region.

"Ohrožena je nejen jednota Iráku. Každá země v oblasti se nyní obává o svou bezpečnost a nezávislost," upozornil dále Chirac, jenž za nejvyšší prioritu označil rychlé předání plné suverenity v zemi do rukou Iráčanů.

Bush má nový plán

Bush ale den předtím při setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou nastínil nový válečný plán, který chce předložit příští týden. USA jsou podle něj ochotny pomoci iráckému premiérovi Núrímu Málikímu vypořádat se se sektářských násilím, jestliže projeví vůli. "Řekl jsem mu: prokažte vůli a my vám pomůžeme," uvedl Bush ke své téměř dvouhodinové videokonferenci, kterou měl týž den s iráckým premiérem. "Chci si být jist, že mise bude jasná, konkrétní a lze ji uskutečnit," dodal.

Podle vládních zdrojů šéf Bílého domu zvažuje variantu vyslání dvou armádních brigád (sedmi tisíc vojáků) jen do oblasti Bagdádu a dvou praporů námořní pěchoty o 1500 mužích do západní provincie Anbár, střediska sunnitských povstalců.

USA zřejmě vyšlou další obří posily

Koluje úvaha posílit nynější 140tisícový kontingent USA celkově o 20 až 30 tisíc vojáků. Prezident v těchto dnech konzultuje plán se svými stoupenci i kritiky z řad zákonodárců a provede řadu personálních změn.

Velitele v Iráku George Caseyho má nahradit generál David Petraeus, dosud odpovědný za výcvik iráckých sil. Jeho nadřízeným ve velitelství Střed se má stát místo Johna Abizaida admirál William Fallon. Casey a Abizaid se netají výhradami k vyslání dalších jednotek. Očekává se, že novým ambasadorem USA v Bagdádu bude Ryan Crocker, nyní působící v Pákistánu, zatímco dosavadní velvyslanec Zalmay Khalilzad bude nominován na šéfa mise v OSN.

Národní ředitel rozvědných služeb John Negroponte se už vrátil do diplomacie jako první náměstek ministryně Condoleezzy Riceové a jeho nástupcem má být admirál Mike McConnell. Personální změny odstartovala loni v listopadu rezignace ministra obrany Donalda Rumsfelda.

Reklama

Výběr článků

Načítám