Hlavní obsah

"Francouzská CNN" zahájila vysílání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francie ve středu ve 20:29 spustila na internetu vysílání zpravodajské televizní stanice France 24, která má být konkurencí pro americkou CNN i britskou BBC. Na televizních obrazovkách ji bude možné sledovat od čtvrtečního večera od 20:30. Signál budou šířit satelity Astra 1KR a HotBird 7A.

Článek

France 24 začíná vysílat na dvou kanálech - první bude zcela ve francouzštině, zatímco druhý ze tří čtvrtin v angličtině a z jedné čtvrtiny ve francouzštině. Od poloviny příštího roku začne druhý kanál vysílat také čtyři hodiny denně v arabštině. France 24 bude vysílat v Evropě, v Africe i na Blízkém a Středním východě

Základem vysílání bude zpravodajství. Důraz bude kladen na dva hlavní vysílací bloky: od 6 hod do 9 hod a od 19 hod do 23 hod. "Budeme se odlišovat od ostatních, protože naše hodnoty jsou jiné než hodnoty v anglosaském světě," prohlásil šéf France 24 Alain de Pouzilhac.

Vysílání bylo zahájeno čtyři roky poté, co o projektu informoval prezident Jacques Chirac. Cílem France 24 šířit francouzštinu a francouzský pohled na mezinárodní události, který se nezřídka liší od postojů prezentovaných dominantními anglofonními médii.

Podílníky France 24 jsou stejnou měrou veřejná skupina France Télévisions a soukromá TF1. Zaměstnává 170 novinářů. Úzce bude spolupracovat nejen s mateřskými stanicemi a využívat služeb jejich zpravodajů, ale také s Radio France International a francouzskou tiskovou agenturou AFP. Pařížská vláda vyčlení na vysílání nové stanice 86 miliónů eur (2,4 mld. Kč) ročně. Suma ale představuje pouhou patnáctinu rozpočtu CNN a sedminu rozpočtu BBC.

Program lze sledovat na internetu na adrese www.france24.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám