Hlavní obsah

Polsko zablokovalo jednání EU a Ruska o strategickém partnerství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Polsko dál vetuje plánované jednání Evropské unie s Ruskem o strategickém partnerství, které mělo začít v pátek v Helsinkách. Jeho odpor se nepodařilo zlomit ani na čtvrtečním mimořádném zasedání velvyslanců zemí EU. Nezdar oznámilo Finsko, které nyní Unii předsedá.

Článek

Členské země Unie se ve čtvrtek nedohodly na společném mandátu pro jednání s Moskvou o nové smlouvě o strategickém partnerství. Přes intenzivní snahu finského předsednictví o kompromis se nepodařilo najít řešení.

Polsko přijetí mandátu vetovalo a žádalo, aby Moskva nejprve zrušila zákaz dovozu polského masa a aby ratifikovala energetickou chartu. Charta má upravit pravidla pro přístup zahraničních firem na ruský energetický trh a zajistit stabilitu dodávek ruského plynu a ropy.

Polsko má s Ruskem spory ohledně chystaného německo-ruského podmořského plynovodu. Německo a Rusko také plánují intenzivní přepravu železničních nákladů po Baltském moři, aby se vyhnuly problémovým železničním cestám přes Polsko a Litvu.

Polsko se chce zbavit energetické závislosti na Rusku

Polsko chce, aby mu Spojené státy pomohly zbavit se závislosti na energetických surovin z Ruska.

Polsko doufá, že se Američanům podaří prosadit projekt výstavby ropovodu vedoucího přes Kaspické moře, který by spojil ropná pole v Turkmenistánu a Kazachstánu se západními trhy. Vedl by přes území spojenců USA - přes Turecko anebo přístav v Gruzii.

Turkmenistán a Kazachstán mohou v současnosti ropu a zemní plyn exportovat jedině za prostřednictví Ruska, které oběma za suroviny platí nižší než tržní ceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám