Hlavní obsah

Thalium, jímž byl Litviněnko otráven, bylo zřejmě radioaktivní

– LONDÝN

Otravu bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka vyšetřuje od úterý také protiteroristický oddíl. Profesor John Henry, který jej léčí, naznačil, že Rus mohl být otráven radioaktivním thaliem. To by značně zhoršovalo jeho šanci na přežití.

Článek

Právě přítomnost thalia vyvolává obavy o osud Litviněnka, který byl v pondělí převezen na jednotku intenzivní péče, i když jeho stav byl stabilizovaný. "Jeho kostní dřeň je ve velkém nebezpečí a my musíme zjistit, jak se jeho buňky uzdravují," uvedl specialista.  Má šanci padesát na padesát, že přežije příští tři čtyři týdny, uvádějí lékaři .

"Nemusí to být na sto procent thalium," uvedl John Henry s tím, že jeho zjištění v těle pacienta je velmi obtížné. "Jestliže je to jed s krátkým poločasem rozpadu, může být již pozdě. Radioaktivní thalium se rychle rozpadá, a tak jsme přišli o šanci je vystopovat. "

Thalium se využívá t radiodiagnostice, ovšem ne v tak velkých dávkách, jakou dostal Litviněnko. Zatím není ani jasné, kdy a jak se jed do jeho těla dostal. "Mohl být požit ústy, vstříknut injekcí, vdechnut," naznačil Henry možnosti. Má podezření, že mohlo jít o kombinaci jedů, mezi nimiž mohly být radioaktivní látky včetně radioaktivního thalia.

Podle posledních informací byl Litviněnko možná otráven ještě před návštěvou japonské restaurace v londýnském West Endu, kde se sešel s italským expertem na ruské tajné služby Mariem Scaramellou. Ital uvedl, že Litviněnkovi už tam bylo špatně.

Rusko popřelo, že by muže otrávilo

Od úterý vyšetřuje pokus o vraždu Litviněnka také speciální protiteroristická jednotka. Zatím není jasné, kdo atentát spáchal. Přičítá se ruským tajným službám, protože Litviněnko šetřil smrt ruské novinářky Anny Politkovské [celá zpráva] a měl možná důkazy, že za její smrtí stojí ruské tajné služby.

Ruská vláda obvinění z podílu na otravě bývalého špiona odmítla. Popírají je i ruské zpravodajské služby tvrdí. "Dál odmítáme jakékoli zapojení do incidentu, který se stal bývalému zaměstnanci Federální bezpečnostní služby Litviněnkovi," řekl v úterý mluvčí FSB Sergej Ivanov.

Deník Financial Times v komentáři napsal, že načasování otravy před summitem Evropské unie s ruským prezidentem Vladimirem Putinem je velmi zvláštní, protože Putin by se mohl ocitnout v nepříjemné situaci.

Podle britských deníků kolují po Moskvě pověsti, že v pozadí pokusu o vraždu byli Putinovi protivníci, kteří se ho pokoušejí diskreditovat.

Reklama

Související články

Policie: Politkovskou před vraždou sledovali

Známá ruská novinářka Anna Politkovská se podle pondělního vyjádření ruských kriminalistů stala v sobotu v Moskvě obětí předem připraveného zločinu, na kterém...

Výběr článků

Načítám