Hlavní obsah

Polsko zavede ve školách uniformy

ČTK, Novinky, PAP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polská vláda v úterý schválila reformu školství s názvem "nulová tolerance". Jejím cílem je především vypořádat se s násilím na školách, zavedeny jsou přísnější tresty pro žáky a posílení autority učitelů. Zavedeny budou i školní uniformy.

Článek

Jak bude stejnokroj vypadat, zatím úřady nezveřejnily, napsala agentura PAP. Neuvedla ani, zda bude ze zákona zřízena síť speciálních internátních škol pro problémové žáky, jak ministr navrhoval [celá zpráva], či budou-li gymnázia rozdělena na chlapecká a dívčí. [celá zpráva]

V rámci nového zákona bude při výuce také zakázáno používat mobilní telefony a nebude povoleno si prohlížet internetové stránky s nevhodným obsahem. Učitelé se stanou veřejně činnými osobami, což umožní jejich větší ochranu.

K vypracování programu přistoupila vláda poté, co studentka jednoho gdaňského gymnázia se oběsila poté, co ji spolužáci svlékli a předstírali, že ji znásilňují. Jeden si šikanu natáčel na mobil. [celá zpráva]

S návrhem přišel ministr školství Roman Giertych z ultrakonzervativní Ligy polských rodin. Opoziční politici ocenili, že se program nulové tolerance zaměřuje na řešení agrese, vadí jim ale, že nepátrá po jejích příčinách.

"Pan ministr se zaměřil jen na boj s činy a nepátral po příčinách agrese a vulgárnosti žáků," uvedla poslankyně Krystyna Lybacká. Podle ní ale škola není ostrov a nutně se v ní projevuje i to, co sužuje celou společnost a přenáší se do ní chování, které vidí doma i na ulici. Podle Lybacké není možné dosáhnout výsledků bez nulové tolerance vůči aroganci politiků, kterou na scénu podle ní přinesl právě Giertych.

Giertych prý tak pobouřil americkou vládu, že chtěla jeho odvolání

Kritická poznámka místopředsedy polské vlády a ministra školství Romana Giertycha na adresu iráckého tažení natolik rozhořčila americkou diplomacii, že požadovala vicepremiérovo odvolání. Diplomatickou půtku na titulní straně odhalil list Gazeta Wyborcza. Giertych už požádal ministryni zahraničí, aby se ve Washingtonu ostře ohradila proti "nepřípustnému vměšování USA do vnitřních záležitostí Polska". Americké velvyslanectví požadavek na odvolání Giertycha dementovalo.

"Chceme vědět, kolik nevinných obětí zahynulo v Iráku během posledních třech let," prohlásil v jednom říjnovém rozhovoru Giertych, který je ve vládě jako předseda ultrakonzervativní strany Liga polských rodin. Tehdy se objevily zprávy, že mohlo jít o sedm set tisíc osob, což americká vláda popřela. Právě tato otázka vyvolala nevoli USA.

O pár dní později se zástupce amerického velvyslance ve Varšavě Kenneth Hillas sešel s premiérovým poradcem Leszkem Jesieněm, aby mu tlumočil znepokojení Washingtonu. "Kdyby místopředseda vlády třeba v Německu, Francii či Dánsku řekl něco takového, byl by odvolán,"uvedl Hillas, který má na starosti jednání s Poláky o protiraketové základně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám