Hlavní obsah

Špehování obyvatel v Británii nabírá na intenzitě

ČTK, Novinky, The Independent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská společnost je stále více pod dohledem. Na 14 Britů připadá jedna bezpečnostní kamera, jedinec může být nafilmován až 300krát denně. Různé na první pohled neviditelné sledovací techniky stále více ovlivňují životy lidí. Vyplývá to ze zprávy, kterou se svým týmem vypracoval odborník na informační a komunikační technologie Richard Thomas. Zprávu otiskl list The Independent.

Článek

"Špehování" obyvatel bude podle Thomase v příštích deseti letech ještě intenzivnější a může vyústit v diskriminaci a vyloučení některých lidí ze společnosti. Používat se prý budou častěji i nové techniky - například kamery kombinované s mikrofony, skryté ve sloupech veřejného osvětlení, které umějí rozeznat obličeje.

Policie zvažuje nasazení nepilotovaných špionážních letadel, jaká má armáda. Tyto stroje by přelétávaly nad oblastmi s velkou zločinností.

"Před dvěma lety jsem (před hrozbou této situace) varoval. Dnes se obávám, že jsme se probudili do sledované společnosti, která už je kolem nás," řekl Thomas. Čím více informací podle něj úřady a obchodníci o lidech sbírají, sdílejí a používají, tím je větší riziko, že "Big Brother" vnikne do soukromí lidí a učiní rozhodnutí, která přímo ovlivní jejich životy.

Přes čtyři milióny kamer

I když sledování může pomoci v boji proti terorismu a zločinu, Britové by měli začít debatovat o tom, co je ještě přijatelné, a co už ne, soudí Thomas.

Mezi nejčastější sledovací techniky patří kamery monitorující budovy, nákupní ulice i obytné čtvrti. Těch je v Británii 4,2 miliónu. Automatický kamerový systém rozeznávající poznávací značky aut i obličeje prý bude zaveden do několika let. V databázi profilů DNA je nyní 3,5 miliónu záznamů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám