Hlavní obsah

Zůstaneme, ujistilo NATO Kosovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Priština

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg dnes v kosovském hlavním městě Prištině ujistil místní vůdce, že mezinárodní síly zůstanou na místě, aby zajistily mír a stabilitu v regionu. Uvedla to agentura AP.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Stoltenberg v Prištině rovněž navštívil aliancí vedenou misi KFOR. Ta podle něj svědčí o aliančním závazku chránit mír a stabilitu na západním Balkánu.

NATO vede KFOR od roku 1999 a v této misi je v současnosti zapojeno více než 3700 vojáků z 27 zemí, dodala AP.

Ukrajina hostí námořní cvičení. Britský torpédoborec měl narušit ruskou hranici

Zahraniční

Historie podle Stoltenberga ukázala, že mise KFOR je důležitá nejen pro Kosovo a region, ale také pro NATO a jeho spojence. Poznamenal také, že po stažení západních sil z Afghánistánu, kde NATO roky vedlo svou největší vojenskou operaci, bude KFOR „nejen nejdelší, ale i největší alianční operací".

Vztahy Kosovo Srbsko dál napjaté

Nálety NATO přiměly v roce 1999 Bělehrad ke stažení srbských jednotek z tehdejší srbské provincie Kosovo. Skončil tak konflikt s více než 13.000 mrtvými a i srbská vláda nad Kosovem, které mnozí Srbové považují za kolébku srbského státu. Nepřátelské nálady vůči NATO v Srbsku hluboce přetrvávají. Kosovo naopak alianční zásah pokládá za začátek svého osvobození a otevření cesty k nezávislosti.

Vztahy mezi Srbskem a Kosovem zůstávají napjaté, ačkoliv Evropská unie naléhá na jejich normalizaci jako podmínku členství v EU. Srbsko neuznává nezávislost Kosova, vyhlášenou v roce 2008. Nicméně minulý měsíc se podařilo v Bruselu obnovit dialog o normalizaci vztahů, silně podporovaný i USA. Konkrétního výsledku se ale dosud dosáhnout nepodařilo.

Čína nesdílí naše hodnoty, řekl Stoltenberg po jednání s Bidenem

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám