Hlavní obsah

Zpráva 9/11 žádá reformu zpravodajských služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Žádná podstatná překvapení neobsahuje podle prvních zpráv zahraničních agentur dlouho očekávaná závěrečná zpráva desetičlenné komise, která vyšetřovala okolnosti teroristických útoků z 11. září 2001 v USA. Šestisetstránková zpráva byla ve čtvrtek zveřejněna ve Washingtonu.

Foto: archív npú

Královský Karlštejn

Článek

Potvrdily se předpoklady, podle nichž je závěrečný dokument v podstatě souhrnem již dříve zveřejněných sedmnácti dílčích vyšetřovacích zpráv. Stejně jako ony konstatuje především selhání zpravodajských služeb a přináší obsáhlý výčet zmeškaných příležitostí, při nichž bylo možné odhalit nebo zmařit záměry útočníků.

Chybovaly vlády Bushe i Clintona

Tyto promarněné šance komise vyčítá vládám nynějšího prezidenta George Bushe i jeho předchůdce Billa Clintona, netvrdí však, že se útokům dalo zabránit. Konstatuje pouze, že na toto nebezpečí nebyly dobře připraveny, a uvádí, že "největší chybou byl nedostatek představivosti, který vedoucím činitelům zabránil uvědomit si vážnost hrozby" ze strany teroristů.

Nejvýznamnějším závěrem vyšetřování je podle komise nezbytnost zásadní přestavby zpravodajských služeb, které od zářijových útoků čelí obviněním, že nejsou s to účinně bojovat proti terorismu. Navrhuje proto mimo jiné vytvoření nového zpravodajského centra, jež by zastřešilo a koordinovalo činnost různých civilních i vojenských zpravodajských agentur.

V čele tohoto střediska by měl stát ředitel pro národní bezpečnost, schvalovaný Senátem a odpovědný přímo prezidentovi.

Za dílčí překvapení zprávy označují agentury informace o údajných kontaktech mezi Irákem a al-Káidou. Šéf al-Káidy Usáma bin Ládin prý sondoval možnou spolupráci již na začátku 90. let a irácká delegace navštívila v červenci 1998 Afghánistán, aby se tam setkala s vůdci Tálibánu i Usámou.

Bush prostuduje závěry

Zprávu v Bílém domě převzal americký prezident George Bush. Dokument mu předal prezidentovi předseda desetičlenné vyšetřovací komise Thomas Kean.

George Bush předsedovi řekl, že si prostuduje její závěry a doporučení: "Ujistil jsem je, že tam, kde bude potřeba zásahu vlády, udělá jej," poznamenal Bush. Ve zprávě jsou podle něj "konstruktivní doporučení",  o nichž se poradí s Kongresem.

Podle tisku zpráva tvrdí, že američtí vedoucí představitelé v minulosti nechápali plně vážnost teroristické hrozby a v mnoha ohledech selhaly zpravodajské služby. BBC cituje, že v americké vládě "selhaly představivost, strategie, schopnosti, management". Nejpodstatnější přitom bylo, že si odpovědní představitelé nedokázali uvědomit vážnost hrozby a její možné podoby.

Selhala komunikace a chyběla představivost

CNN uvedla klíčové body. Federální úřad pro vyšetřování  (FBI) nebyl schopen zajistit věrohodné zpravodajské informace z domova, a ty které byly získány, se nevyhodnotily správně. Selhala i spolupráce mezi jednotlivými zpravodajskými službami, zejména mezi FBI a CIA. Pominuly se také možnosti, jak útokům předejít.

Představitelé zpravodajských služeb podle zprávy uvedli, že neexistovalo provázání mezi vnitřním ohrožením a hrozbou ze zahraničí. Také došlo k výpadku služeb v době, kdy se střídala v USA vláda.

Zpráva má skoro 600 stránek a vychází z výpovědí více než 1000 svědků, kteří byli vyslechnuti během dvou let a ze studia téměř dvou miliónů stránek dokumentů. Před komisí vypovídali i klíčoví ministři zahraničí, obrany a spravedlnosti v Bushově administrativě i členové vlády jeho předchůdce Billa Clintona. Před komisí stanuli Clinton i Bush, který však vypovídal neveřejně a bez přísahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám