Hlavní obsah

Žena s transplantovaným obličejem si těžko zvyká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani pět měsíců po první částečné transplantaci tváře se osmatřicetiletá Francouzka Isabelle Dinoirová neodhodlala k tomu, aby vrátila ve svém bytě na svá původní místa zrcadla, která do posledního sejmula.

Článek

Zůstalo jí jedině zvětšovací zrcadlo od lékařů, v němž musela pozorovat jakékoli změny na obličeji a hlásit je při lékařských prohlídkách.

"Ještě mám stále problémy s pohyblivostí. Nemohu hýbat rty tak, jak bych si přála," řekla v rozhovoru listu Le Journal du Dimanche - ve vůbec prvním interview, v němž se obšírněji rozhovořila o svém novém životě.

"Oproti únoru se mi tvář viditelně zhojila," řekla matka dvou dětí s tím, že navzdory úspěšnému voperování nové tváře od dárkyně je nejtěžší si zvyknout na nynější vzhled.

"Někdy si vytáhnu staré fotografie, abych si připomněla, jak jsem vlastně vypadala. Reakce okolí na mou tvář a jizvy byly pro mě to nejhorší. Například v supermarketu na mě děti křičely ohavné věci, což jsem těžce prožívala," svěřila se.

Ženu ze severo francouzského Valenciennes loni v květnu pokousal vlastní pes a zmrzačil jí obličej. [celá zpráva]

Zvíře ženu zranilo poté, co omdlela po požití drogy. Její dcera později uvedla, že pes tak matce zachránil život.

Reklama

Související témata:

Související články

Pokousané Francouzce transplantovali obličej

Tým francouzských lékařů transplantoval v Amiensu o víkendu rty, bradu a část nosu ženě, kterou znetvořil pes. Lékaři o několikahodinové operaci informovali...

Výběr článků

Načítám