Hlavní obsah

Žena s transplantovaným obličejem se cítí skvěle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Osmatřicetileté ženě, které byla koncem listopadu transplantována část obličeje, se vede výborně, hýbá horním rtem a dokonce začala zase kouřit. Hodlá rovněž brzy uspořádat tiskovou konferenci, řekl chirurg Bernard Devauchelle v rozhovoru, který v pondělí otiskl francouzský list Le Parisien.

Článek

Devauchelle, který transplantaci provedl, potvrdil, že pacientka musela 23. prosince překonat obtížnou fázi, kdy tělo novou tkáň odmítalo. "Nyní se jí však vede výborně," řekl chirurg, který jí v sobotu navštívil v nemocnici v Amiensu. "Brzy uspořádáme v její přítomnosti tiskovou konferenci," dodal.

Žena začíná hýbat horním rtem, ale ne dolním, což má vliv na její artikulaci, řekl Devauchelle. Podle něj však mluví stále lépe, normálně jí a začíná pít, aniž by jí tekutina unikala.

Tvář od mrtvé přijala dobře

"Ve volném čase bez ustání plete, jezdí na rotopedu a začala znovu kouřit...bohužel jednu od druhé", připustil Devauchelle. Podle něj velmi dobře přijala svou novou tvář a nechce se jí zbavit. "Nepovažuje ji za tvář někoho mrtvého," zdůraznil.

Lékař pacientku chrání před médii

Lékaři ji zatím ponechali v nemocnici ze zdravotních důvodů. "Ale i proto, že jí zatím chceme chránit před tlakem médií", dodal Devauchelle.

Matku dvou dcer, která pochází z Valenciennes na severu Francie, v květnu vážně pokousal její pes, který se ji pokoušel zachránit, když se předávkovala prášky ve snaze se zabít. Byla tak znetvořena, že měla problémy s mluvením a při jídle jí potrava padala z úst. Část tváře dostala od dárkyně, jejíž mozek přestal pracovat a jejíž pozůstalí dali k operaci souhlas.

Reklama

Související témata:

Související články

Pokousané Francouzce transplantovali obličej

Tým francouzských lékařů transplantoval v Amiensu o víkendu rty, bradu a část nosu ženě, kterou znetvořil pes. Lékaři o několikahodinové operaci informovali...

Výběr článků

Načítám