Hlavní obsah

Zával bahna ve Freetownu má už přes tisíc obětí, dobrovolníci narychlo pohřbívají těla

Dobrovolníci v ochranných kombinézách a respirátorech urychleně pohřbívají stovky obětí, jež si vyžádal sesuv půdy na předměstí sierraleonské metropole Freetown. Podle místních úřadů si přírodní katastrofa vyžádala už přes tisíc mrtvých. Další tisíce lidí byly evakuovány. Déšť neustává a v pondělí Freetown zasáhla velká voda.

Foto: Manika Kamara, ČTK/AP

Úřady se bojí rychlého šíření nemocí, s pomocí dobrovolníků se narychlo snaží pohřbít stovky obětí nedávného závalu. Dle nejnovější statistky přesáhl počet mrtvých tisícovku.

Článek

Úřady se soustředí na rychlé pohřby, aby předešly šíření nemocí, informoval v pondělí server ABC News. V zasažené oblasti nadále probíhají záchranné práce a nelze vyloučit nalezení dalších těl.

V pondělí už tak postiženou část metropole navíc zasáhla velká voda. Prudké deště ve Freetownu poškodily stovky domů. V tomto případě ale mrtví ani zranění zatím hlášeni nejsou, informovala s odvoláním na místní tisk agentura DPA.

Foto: Manika Kamara, ČTK/AP

Dobrovolníci pohřbívají stovky obětí závalu ve Freetownu.

Voda odplavila a poničila mnoho aut. Obyvatelé největšího slumu v zemi sdělili, že celá jejich oblast skončila pod hladinou. Mnozí kvůli záchraně vylezli na střechu. V oblastech, které silný déšť zasáhl, byly podle úřadů evakuovány tisíce lidí.

Nic s tím neděláte, spílají úřadům lidé

Před dvěma týdny bahno po silném dešti zavalilo nebo strhlo stovky domů a chatrčí ve slumech v okolí Freetownu. Počet obětí neštěstí již vystoupal nad tisíc, oznámil v neděli ministr. Před tím vláda hovořila o 450 mrtvých a stovkách pohřešovaných. [celá zpráva]

Foto: Manika Kamara, ČTK/AP

Na fotografii z 15. srpna 2017 hledají dobrovolníci oběti obřího závalu ve Freetownu v Sierra Leone. Tehdy se počty obětí odhadovaly kolem šesti set.

Někteří kritici obviňují sierraleonskou vládu, že si nevzala ponaučení z předchozích přírodních katastrof, které se ve Freetownu staly. Mnoho chudých oblastí se nachází v blízkosti hladiny moře a není v nich vybudován žádný odvodňovací systém. Mnoho budov na kopcích hlavního města bylo také zbudováno bez stavebního povolení.

Tyto sesuvy půdy a záplavy patří k nejhorším tragédiím obdobného druhu ve světě v uplynulých deseti letech. Podle agentury AFP mohl být počet mrtvých nižší, kdyby meteorologové v předstihu varovali před hrozícími dešti.

Foto: Manika Kamara, ČTK/AP

Dobrovolníci se snaží co nejrychleji pohřbít stovky obětí bahenního závalu ve Freetownu.

List The New York Times upozornil, že na vině tragédie jsou lidé, protože se kvůli rychlé výstavbě po válce odlesnila hora Sugarloaf vypínající se nad městem. Deštný les vodu zachytával, ale byl vykácen. Podle ABC News úřady obyvatele slumu vyzvaly dva týdny před neštěstím, aby přestali kácet stromy a stavět domy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sesuvy půdy v Sierra Leone mají 500 obětí, další stovky lidí se pohřešujíVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám