Hlavní obsah

Zatčený špion Severní Koreje prý působil i v Česku

Novinky, Jaroslav Höffer, ČTK
LOS ANGELES

Americká FBI zatkla v Los Angeles Američana jihokorejského původu, údajně špiona o nízké nebezpečnosti, který se pokoušel sehnat tajné informace pro Severní Koreu. Během svých špionážních aktivit se objevil i na českém území a v Rakousku.

Foto: Jana Digrinová

zámek Mníšek pod Brdy, když je pohádková zima

Článek

"Devětapadesátiletý John Joung-woong Yai působil v USA od prosince 1997 do dubna 2000 jako severokorejský agent a byl za své služby placen," konstatoval FBI ve zprávě pro tisk.

Neúspěšný agent

Jak dodala mluvčí FBI, Yai byl uvězněn po pětiletém sledování: Severokorejci mu dali za úkol získávat tajné informace, to se mu ale podle dosavadních zjištění nikdy nepodařilo. Yai měl posílat do Severní Koreje šifrované zprávy obsahující veřejně přístupné údaje a snažil se naverbovat přinejmenším dva subagenty, s nimiž nyní "FBI hovoří".

Schůzky v Česku

Zatím není jasné, zda jeho činnost Spojené státy poškodila či nikoli. V každém případě však již byl obviněn, že celníkům nepřiznal 18 tisíc dolarů, které si přivezl ze svých cest do Evropy v roce 2000, kde se se svými řídícími důstojníky údajně sešel v Česku a v Rakousku.

Yai vlastnil v Los Angeles mj. restauraci a obchod.

Reklama

Výběr článků

Načítám