Hlavní obsah

Zásadní změna v Izraeli. Netanjahu může po 12 letech balit kufry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lídr izraelské krajně pravicové strany Jamina (Pravice) Naftali Bennett podpoří opoziční návrh na vytvoření vlády, v jejímž čele by poprvé po dvanácti letech už nestál Benjamin Netanjahu. Menšinová vláda by disponovala 57 hlasy, uvedl server listu Financial Times.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Vládu se teď snaží sestavit opoziční lídr Jair Lapid, šéf středové strany Ješ Atid (Je budoucnost). Menšinová vláda by závisela na podpoře čtyř zástupců Sjednocené arabské kandidátky Mansúra Abbáse. Důvěru by tak nová vláda v 120členém Knesetu získala o pouhý jeden hlas.

„Oznamuji dnes, že mám v úmyslu ze všech sil pracovat na vytvoření vlády jednoty s Jairem Lapidem, předsedou Ješ Atid,” uvedl Bennet ve svém televizním prohlášení. „Buď budou páté volby, nebo vláda jednoty,” dodal šéf strany, která je klíčová pro vytvoření nového koaličního kabinetu.

Lapid by se v premiérském křesle pravidelně střídal s Bennettem. Ten by funkci převzal jako první.

Netanjahu: Je to bouda století

Dosud byl přitom Bennett klíčovým koaličním partnerem právě pro Netanjahua.

Současný premiér už na Bennettův krok reagoval slovy, že je to „bouda století” a že šéfovi Jaminy jde výhradně o premiérský post.

Zatímco na Izrael létaly rakety, nemocnice v Tel Avivu léčila neteř šéfa Hamásu

Blízký a Střední východ

„Čtvery volby už výrazně poškodily stát – politická krize v Izraeli je z celosvětového hlediska nevídaná,” uvedl Bennet s tím, že veškerou energii bude věnovat sestavení vlády „se svým přítelem” Lapidem.

Foto: Pool New, Reuters

Dosavadní premiér Benjamin Netanjahu (na snímku vlevo) by po 12 letech mohl skončit v čele izraelské vlády. Nahradit by ho měl Naftali Bennett (na snímku vpravo), jeho dosavadní spojenec a bývalý ministr obrany.

Součástí vlády by byla i levicová strana Merec a pravicová Tikva chadaša (Nová naděje).

Prezident Reuven Rivlin Lapida sestavením vlády pověřil, když se to po březnových nepodařilo Netanjahuovi. Lapid má čas na dohodu do středy 2. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám