Hlavní obsah

Západu hrozí útoky a příliv migrantů, varoval před sankcemi íránský prezident Rúhání

– Teherán

Íránský prezident Hasan Rúhání varoval západní země, že pokud Írán oslabí obnovené americké sankce, hrozí jim teroristické útoky, příliv migrantů i nárůst problémů s drogami. Informují o tom agentury.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

Rúhání vystoupil na konferenci o boji proti terorismu, na niž do Teheránu přijeli předsedové parlamentu z Afghánistánu, Íránu, Pákistánu, Turecka, Číny a Ruska.

„Pokud bude Írán oslaben sankcemi, bude mnoho lidí v nebezpečí,” varoval íránský prezident. „Ti, kdo nám nevěří, by se měli podívat na mapu,” vzkázal. Írán leží na cestě pašeráků drog mezi Afghánistánem a Evropou a dalšími státy Perského zálivu. Afghánistán je největším světovým producentem opia, suroviny pro výrobu heroinu.

Íránská ekonomika je už léta v krizi, na níž se podílely mezinárodní sankce zavedené kvůli jadernému programu této země. Po dohodě světových mocností s Íránem, v níž se Teherán zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení s ním spojených sankcí, se očekávalo oživení íránské ekonomiky. Letos v květnu ale americký prezident Donald Trump oznámil, že USA od této smlouvy odstoupí a znovu zavedou sankce vůči Íránu.

Agentura AP připomíná, že Írán za svoji polohu na hlavní cestě, kudy putují drogy z Afghánistánu, platí vysokou cenu. Každý rok při boji s pašeráky zahyne řada pohraničníků. Podle tamních úřadů do roku 2016 Írán ročně utratil okolo 2,5 miliardy dolarů (56,8 miliardy korun) na potírání pašování drog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám