Hlavní obsah

Zabila Basajeva raketa, nebo exploze na dálku?

MOSKVA

Ruské úřady v úterý důrazně odmítly pochybnosti povstalců a části tisku o smrti obávaného čečenského teroristy Šamila Basajeva. Okolnosti, za nichž "polní velitel" přišel o život, však zůstávají nejasné.

Článek

"Není důvod k pochybám. Basajev je zničen, je zlikvidován," ujišťoval ministr obrany Sergej Ivanov, jenž znova potvrdil oficiální verzi, že Basajev byl zabit v důsledku zvláštní operace ruské rozvědky. [celá zpráva] "Bylo to vítězství naších tajných služeb, které operaci provedly," zdůraznil Ivanov. Žádné konkrétní důkazy však dosud předloženy nebyly. Basajevovo tělo ani neukázala televize, jak bývá obvyklou praxí tajné služby FSB. Údajně proto, že z ruského teroristy číslo jedna zbyly jen potrhané části trupu.

Nejasná identifikace

Poznali ho prý podle dřevěné protézy a charakteristického plnovousu. Jeho identitu ale ještě musí potvrdit genetická expertíza. Čečenští povstalci nicméně mezitím samu smrt svého polního velitele už potvrdili na internetových stránkách kavkazcenter.com. Odmítají však, že zemřel při zvláštní operaci ruských jednotek. Tvrdí, že se tak stalo nešťastnou náhodou při explozi vozu naloženého výbušninou.

Televize ORT k tomu sdělila, že detonace nastala poté, co se vozidlo stalo terčem cíleného raketového útoku ruské armády. List Kommersant ale tuto verzi zpochybnil -s odvoláním na ingušské policisty napsal, že Basajev či některý z jeho spolubojovníků přivodil explozi svou "neopatrností", když překládali výbušninu z kamiónu do několika osobních aut. Policisté pak podle Kommersantu na místě výbuchu pracovali až do pondělního rána, kdy dorazili lidé z FSB a přinutili je přerušit rutinní vyšetřování a odejít.

Tajná služba pak sdělila, že teroristé se chystali do vzduchu vyhodit úřad ingušského ministerstva vnitra v Nazrani. Až odpoledne sdělil šéf FSB Nikolaj Patrušev, že díky operaci tajných služeb byl zabit Basajev a jeho nejbližší spolupracovníci. Zdroje Kommersantu v ingušské pobočce FSB ale následně uvedly, že zprávu o chystaném útoku pomocí auta plného výbušniny získala tajná služba od místních obyvatel. Výbušný materiál se prý s pomocí "tajného zařízení" podařilo přivést k explozi.

FSB prý nastražila dálkový detonátor

List Vedomosti získal podobnou informaci: ruská tajná služba podle ní věděla o Basajevově plánu spáchat atentát dlouho dopředu a její agenti teroristům prodali výbušninu skrývající dálkově ovládaný detonátor. Když sledovací oddíl zjistil, že se v blízkosti auta s materiálem opravdu pohybuje Basajev, vyhodil ho do vzduchu i s jeho suitou.

Této verzi nasvědčují slova šéfa FSB Patruševa, který prezidentu Vladimiru Putinovi řekl, že Basajev zahynul při tajné operaci FSB, která disponovala informacemi ze zahraničí - hlavně z těch zemí, "kde byly získávány zbraně, později dopravované do Ruska k provedení teroristických činů".

Jiný zdroj Vedomostí, také blízký k FSB, zase uvedl, že nejhledanější ruský terorista porušil bezpečnostní pravidla a odposlechy ho identifikovaly ve vysílačce. Na místo, odkud se ozval, pak směřoval vzdušný úder a exploze nákladního auta naloženého výbušninou jen zesílila následky bombardování.

Reklama

Související články

Střety Rusů s islamisty na Kavkaze pokračují

Na řadě míst severního Kavakzu se ve středu brzo ráno ozývala střelba. V Nalčiku, kde minulý týden zaútočili islamisté a kde ruské policejní síly pátrají...

Výběr článků

Načítám