Hlavní obsah

Záběry z vnitřku vyhořelého obchoďáku v Kemerovu jsou děsivé

– Kemerovo
Právo, Novinky, ama, jz

Inferno v sibiřském Kemerově. Tak vypadají záběry, které natočili specialisté ruského ministerstva pro mimořádné záležitosti, kteří zkoumali vyhořelé trosky bývalého nákupního střediska Zimňaja višňa. Průzkum experti ukončili ve středu a data by se měla během několika dnů analyzovat, napsala agentura Interfax. V budově byly nalezeny ostatky 64 lidí, uvedl Vladimir Aksenov, náměstek ministra pro mimořádné situace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oheň zcela zničil interiér obchodního centra v KemerovuVideo: Reuters

 
Článek

Všechny ostatky byly převezeny na patologii. Pro identifikaci bude potřeba analýza DNA. „Aby se zabránilo chybám v této fázi vyšetřování, zatím nebudeme zveřejňovat jmenné seznamy lidí, kteří zahynuli během požáru,” řekla Světlana Petrenková z vyšetřovací komise.

Stále se pohřešuje 38 osob, z toho je 26 dětí, dodala. V nemocnici je 69 osob.

K pohřbení bylo podle ruských médií vydáno zatím 13 těl, která se podařilo identifikovat. Ve městě začaly ve středu první pohřby. Podle dosavadní bilance má oheň na svědomí život 41 dětí a 23 dospělých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kemerovu začali pohřbívat první oběti požáru Video: Reuters

Průzkum budovy se uskutečnil pomocí vibračních snímačů a ultrazvukových zařízení, která mohou určit stupeň poškození struktur prostorů. Data budou analyzována během několika dní. Zbytky budovy hasiči očistili od trosek a zbavili vratkých a ohrožujících konstrukcí. O příčinách požáru se stále jen spekuluje, podle vyšetřovatelů je nejpravděpodobnějším důvodem zkrat, méně pravděpodobná pak neopatrná manipulace s otevřeným ohněm.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči opustili vyhořelé nákupní centrum v Kemerovu Video: Reuters

Vyšetřování příčin tragédie už nyní odhalilo řadu pochybení. Šéf vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin v úterý uvedl, že požární siréna, která v době neštěstí nefungovala, byla celý týden mimo provoz, aniž se ji někdo snažil opravit. Upozornil zároveň, že pracovník soukromé ostrahy obchodního centra nezapnul ani varovný systém, který byl funkční. „Nedokážeme si to vysvětlit,“ poznamenal.

Liknavost záchranářů

Množí se přitom výpovědi pozůstalých, podle nichž se obětem mohlo předejít, pokud by příslušníci záchranných služeb jednali pohotově a profesionálně. „Do poslední chvíle jsem si myslel, že jde o teroristický útok. Manželka mi volala a řekla, že je zavřeli v kině. Prosila o pomoc…  Moje matka přijela rychle, prosila hasiče na kolenou, aby otevřeli. Oni však tvrdili, že tam nikdo není,“ řekl listu Gazeta Kemerovo Igor Vostrikov, jenž ztratil tři děti a manželku.

Jiná žena vypověděla, že když po zavolání své vnučky přijela k obchodnímu centru, byl tam pouze jeden hasičský vůz. Alexandr, jenž přišel v ohnivém kotli o tři dcery, tvrdí, že záchranáři jednali liknavě.

„Tři minuty si oblékali masku! Až potom šli do budovy. Ukázal jsem jim schodiště, kudy se mohli nejrychleji dostat ke kinosálu, a oni nejprve šli za mnou, ale nedorazili tam… Někdo jim řekl, že hlavní schodiště hoří, a oni běželi jinam. Žádal jsem je o záchrannou masku, ale oni řekli, že se to nesmí,“ popsal vteřiny, které rozhodovaly o životě jeho dětí.

„Nad budovou se valila oblaka dýmu, naše děti hořely – a my jsme to jen bezmocně sledovali,“ stěžovala si Olga Liliaveliová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám