Hlavní obsah

Za nesnesitelné vedro mohou změny tryskového proudění v atmosféře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nynější vlnu veder, která sužuje Evropu, má na svědomí tryskové proudění, neboli jetstream, napsal server týdeníku Focus s odvoláním na odborníky z univerzity v Maine. Jetstream je proudění vzduchu v atmosféře ze západu na východ ve výšce osm až 12 tisíc metrů a je vyvoláno rozdílem teplot v rozdílných zeměpisných šířkách.

BEZ KOMENTÁŘE: Vizualizace polárního prouděníVideo: NASA Scientific Visualization Studio

 
Článek

Jetstream se vyskytuje podél rovnoběžek a jsou to poměrně úzké pásy silného větru, který může dosahovat rychlosti až 700 km/h. Pásy jsou rovné či mírně zvlněné a fungují podle vědců jako dálnice. Pokud nastane přetížení, vznikne na dálnici dopravní kolaps, v tomto případě extrémní počasí, píše Focus.

Jestliže proudění na severní polokouli ztrácí hnací sílu a zpomaluje, roste zvlnění a objevují se výrazné oblouky, které zůstávají nad určitou oblastí. V přeneseném slova smyslu se na „dálnici zastavuje provoz“.

Foto: Profimedia.cz

Jetstream nad Egyptem. Na záběru je vidět poušť, řeka Nil a Rudé moře.

Horký vzduch ve výběžcích proniká daleko na sever a chladný v brázdách nižšího tlaku na jih. Místo toho, aby proudění pokračovalo a měnilo počasí, zůstává nad oblastmi daný ráz počasí i několik týdnů. To jsou potom vlny veder, nebo naopak bouře a srážky.

Změna jetstreamu zvýší také intenzitu turbulencí při přeletech z Evropy do USA a obráceně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám