Hlavní obsah

Z Orwellova románu 1984 je kvůli „alternativním faktům“ bestseller

Právo, rm, zr

Po kontroverzním vyjádření mluvčího Bílého domu o účasti na inauguraci nového prezidenta, které Trumpova poradkyně označila za „alternativní fakta“, vzrostl prodej románu britského spisovatele George Orwella 1984. Dostal se až na první příčku bestsellerů internetového obchodu Amazon.

Foto: amazon.com

Prodej knihy na serveru Amazon

Článek

Prodej Orwellova románu, který popisuje svět pod vládou totality, je nyní podle nakladatelství Signet Classics „pozoruhodně vysoký“ – už proto objednalo dotisk dalších 75 tisíc kusů.

Skok v prodeji knihy z roku 1949 začal poté, co se rozhořel spor o počet účastníků na Trumpově inauguraci. Mluvčí Bílého domu Sean Spicer prohlásil, že účast byla „vůbec nejvyšší“. Ze srovnávacích fotografií je ale jasné, že na inauguraci Trumpova předchůdce Obamy přišlo mnohem víc lidí.

Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová ke sporu řekla, že Spicer nelhal, ale předestřel „alternativní fakta“. To mnohým připomnělo „newspeak“ – jazyk z Orwellova románu sloužící totalitní moci k ovládání lidí.

Jeden z čtenářů na webu ironicky napsal, že Conwayovou a Spicera by měl někdo upozornit, že román 1984 je varování, ne návod k manipulaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám