Hlavní obsah

Irácký ministr dal košem Tatře. Údajně kvůli Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irácká armáda patří dlouhodobě mezi dobré zákazníky českých zbrojařských firem. Také kopřivnická Tatra do arabské země vyváží svá nákladní auta, a proto byl pro její vedení minulý týden šok, když ministr obrany Iráku Džuma Anád, který byl oficiálně v Česku, na poslední chvíli zrušil návštěvu kopřivnických provozů firmy Tatra.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Armádní TATRA T 815 v akci.

Článek

Podle informací Práva se vedení Tatrovky domnívá, že za zrušením návštěvy je diskreditační kampaň, která se v Iráku před časem rozjela. „Ta se snaží o propojení značky Tatra a obranného průmyslu státu Izrael,“ stojí v interním vyjádření šéfů společností Tatra Truck a Tatra Defence, které má Právo k dispozici.

Irák, podobně jako některé jiné arabské země Blízkého východu, má s Izraelem nepřátelské vztahy a jakékoli spojení s Izraelem může české firmy poškozovat.

Je za tím údajně diskreditační kampaň, která se snaží o propojení značky Tatra a obranného průmyslu Izraele

„Současnými událostmi a vyřazením společnosti z programu návštěvy iráckého ministra obrany se cítíme velmi poškozeni, zejména proto, že se tato účelově vytvořená situace nezakládá na pravdě,“ píší představitelé Tatry.

„Byla vytvořena s cílem narušit naše pokračující úspěšné působení a obchodní aktivity na iráckém trhu,“ dodávají představitelé Tatry.

Tatra začala vyrábět podvozky na Slovensku, kam chce přemístit divizi speciálních vozů

AutoMoto

Tatra dodává svá nákladní vozidla do celého světa včetně řady arabských či muslimských zemí, jako je Egypt, Saúdská Arábie nebo Turecko, ale vyváží i do Izraele, například hasičská auta.

Vedení společnosti Czechoslovak Group (CSG), která kopřivnickou vlastní, nechtělo nepříjemnou událost komentovat. „V Tatře probíhají v zásadě nepřetržitě návštěvy potenciálních zákazníků z celého světa z veřejného i soukromého sektoru. K těmto návštěvám se z bezpečnostních i obchodních důvodů nevyjadřujeme,“ řekl Právu mluvčí CSG Andrej Čírtek. Irácká ambasáda na dotaz Práva, proč ministr návštěvu zrušil, neodpověděla.

Diplomatická nóta

Podle informací Práva ministerstvo zahraničí chystá na pomoc Tatře diplomatickou nótu, v které Iráčanům sdělí, že Tatra je čistě v českých rukou. Za holdingem CSG stojí Jaroslav Strnad, majitelem od roku 2018 je jeho syn Michal.

S iráckým ministrem se minulý týden potkal i šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Jeho mluvčí Lenka Do na dotaz, zda ministerstvo poslalo do Iráku nótu, v které se Tatry zastalo, sdělila: „Ministerstvo zahraničí nemůže veřejně komentovat jakákoli tvrzení týkající se důvěrných obchodních jednání českých exportérských firem. Můžeme ale říct, že české obchodní zájmy v zahraničí i podpora českých firem jsou pro nás prioritou.“

Česká zbrojovka chce po obraně 45 milionů za tendr na vesty. Měl chybovat podřízený úřad

Domácí

Irácký ministr se během své cesty setkal i s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS). Po schůzce řekl, že se chystají uzavřít smlouvu s Českou zbrojovkou na nákup čtyř typů střelných zbraní a se státním podnikem VOP CZ, který by mohl opravovat iráckou techniku. Ministr Anád také navštívil Aero Vodochody, kde jednal o modernizaci iráckých proudových L-159 i o případném budoucím využití nového proudového letounu L-39NG.

Reklama

Výběr článků

Načítám