Hlavní obsah

Vysušování města New Orleans po šesti týdnech skončilo

NEW ORLEANS

Po více než měsíci skončilo v úterý vysušování amerického města New Orleans. S výjimkou nejpostiženější chudinské čtvrti Ninth Ward jsou všechny oblasti města již přístupné a opravené jsou i hráze. Informace předcházela již osmou návštěvu amerického prezidenta George Bushe ve městě. Přenocoval tu během cesty po jihovýchodu USA zasaženém hurikány.

Článek

Po hurikánu Katrina se přitom pod vodou ocitlo na 80 procent rozlohy města, neboť se protrhly hráze řeky Mississippi. Přečerpáno muselo být 946 miliard litrů vody. Armádní ženisté snižovali hladinu vody asi o 20 centimetrů denně, čerpadla, které byla do města dovezena, musela pracovat dnem i nocí. Situaci zkomplikovalo, když po hurikánu Katrina přišel další hurikán Rita, který hladinu vody ve městě opět zvýšil.

Ve městě nyní zbývá jen několik louží tam, kde byly značné prohlubně, ale autem lze projet všechny ulice. Vyspraveny jsou také i hráze podél 17. ulice a Londýnského bulváru, které se prolomily a pustily vodu do města.

Podle šéfa ženijních prací plukovníka Duana Gapinskeho je ale oprava pouze provizorní. Nyní se začne s jejich obnovou do původního stavu, která musí být hotova do 1. července příštího roku, kdy v karibské oblasti začne nové období tropických bouří.ˇ

V některých částech se stále nedá bydlet

Stále však zůstává zavřena řada obchodů a mnohé čtvrti jsou nadále neobyvatelné.  Bojovník za lidská práva Jesse Jackson proto kritizoval Bushovu vládu, že obyvatelům města umožnila návrat příliš pozdě a že jim nenabízí pracovní místa.

Ve státě  Louisiana si hurikán Katrina vyžádal 964 oběti na životech, celkem jich bylo před 1200.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush: New Orleans znovu povstane

Americký prezident George Bush navštívil v noci na pátek už počtvrté město New Orleans, které poničil hurikán Katrina. Opětovně přiznal selhání krizového...

Výběr článků

Načítám