Hlavní obsah

Vyšetřování Kellyho smrti otřásá špičkami BBC

Novinky, Iveta Kramešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

"Aféra Kelly" rozděluje BBC: na jednu z nejprestižnějších mediálních stanic světa padá stín viny, že možná záměrně zveličila výroky tohoto zbrojního experta o údajném zfalšování vládní zprávy o iráckých zbraních hromadného ničení. BBC prý ani nedokázala zmírnit tlak, pod nějž se David Kelly dostal po zveřejnění svého jména.

Foto: Petr Frýba

Martin Matzke na prvním místě

Článek

Přispěla tím vším veřejnoprávní stanice k sebevraždě renomovaného odborníka, ptal se včerejší britský tisk. Podle listu The Times vedení stanice včera oznámilo, že byl její reportér Andrew Gilligan, kterému Kelly údajně svěřil informace o tendenční vládní zprávě o Iráku, dočasně zbaven reportérských povinností, dokud se záležitost nevyšetří.

V BBC to vře

Znamená to, že v celé kauze padla první hlava? To BBC popírá. "Není suspendován, jen potřebuje čas na přípravu výpovědi před vyšetřovací komisí lorda Huttona," sdělil listu zdroj z BBC. Gilligan byl minulý týden zvláštní parlamentní komisí obviněn, že svou zprávu přikrášlil. "Je-li to pravda, musíme se zeptat jeho nadřízených, proč to udělal," uvedl pro The Times nejmenovaný guvernér stanice BBC.

Rozkol uvnitř BBC podtrhl také požadavek naléhavého zasedání rady guvernérů, jejíž zasedání bylo původně svoláno až na září. Již dva z celkem jedenácti guvernérů stanice pochybují o správnosti počínání BBC a požadují okamžité svolání rady. Guvernéři, kteří 6. července odsouhlasili odvysílání Gilliganovy zprávy, prohlašují, že možná neobdrželi od vedení stanice všechna potřebná fakta.

Otazníky kolem odtajnění jména

Nezávislé vyšetřování lorda Huttona se včera zaměřilo na způsob, jakým se Kellyho jméno vůbec dostalo na veřejnost. Ačkoliv vědec chtěl zůstat v anonymitě, ministerstvo obrany poskytlo jeho jméno tisku a přinutilo prý BBC potvrdit, že Kelly byl skutečně oním zdrojem. Ministr obrany Geoff Hoon, kterého může celá aféra stát křeslo, tvrdí, že schválil strategii, podle níž ministerstvo nemělo vyzradit novinářům Kellyho jméno. Pokud by však média jméno sama zjistila, ministerstvo jméno mohlo potvrdit. To je běžný postup v takovýchto případech, brání se ministerstvo.

Premiér Tony Blair včera v Hongkongu řekl novinářům, že on sám zveřejnění Kellyho identity nenařídil. "Když už ale jeho jméno bylo venku, bylo to naprosto něco jiného," dodal. Mohutné debaty o odtajnění Kellyho se údajně vedly i v BBC, která v sobotu potvrdila, že vědec byl jejím primárním zdrojem, což vedení stanice prý odsouhlasilo až na pátý pokus.

Blairovi jde o čas

Rozsah celého šetření byl i včera předmětem mnoha dohadů. Opoziční konzervativci chtějí co nejširší vyšetřování, které by znovu prozkoumalo, zda vláda nepodváděla parlament. Hutton oznámil, že jen on sám určí, jakým způsobem bude vyšetřování vedeno a jak široký bude jeho záběr. "Myslím, že je nutné, aby dělal to, o co jsme ho požádali. Nebylo by rozumné dělat něco navíc," citoval včera premiéra Blaira list The Independent.

Vláda tlačí, aby šetření skončilo do konce září, kdo celostátní konference labouristů. Premiér je prý kvůli své výpovědi dokonce ochoten přerušit příští měsíc dovolenou na Barbadosu.

Blair: nelituji války v Iráku

Blair, který včera v Pekingu před studenty prohlásil, že nelituje války v Iráku, se nevyhnul nepříjemným otázkám ohledně Kellyho smrti. "Jak chcete znovu získat důvěru svého lidu?" ptali se studenti. Právě opětovné získání důvěry Britů je nyní pro Blaira prioritou. Podle řady průzkumů veřejného mínění jeho popularita totiž rapidně klesá. Opouští ho dokonce i čtvrtina tradičních labouristických voličů. Vyplývá to z včerejšího průzkumu deníku The Sun. Labouristé nyní vedou nad opozičními konzervativci pouze o dva procentní body. Svoje "ano" by jim dalo 36 procent voličů. Konzervativce by volilo 34 procentům Britů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kellyho smrt otřásla vládou, BBC i librou

Sebevražda vládního zbrojního experta Davida Kellyho otřásá důvěrou v britskou vládu i veřejnoprávní televizi BBC. Citelně však v pondělí zasáhla i finanční...

Kauza Kelly a demokracie

Prekérní situace, ve které se kvůli aféře Kelly ocitl britský premiér, může v mnohých lidech vzbudit dojem, že v politice věci nepodstatné potlačují věci...

Výběr článků

Načítám