Hlavní obsah

Vyšetřování Kellyho smrti odstartuje v pátek přímým přenosem

DPA, ČTK, Iveta Kramešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Nezávislé soudní vyšetřování smrti britského zbrojního experta Davida Kellyho (59) se dostává do pohybu. Oficiální zdroje v úterý oznámily, že jeho předběžné slyšení začne již tento pátek. Britové se prý mohou připravit na přímý televizní přenos. Uvedl to ve středu list The Guardian.

Foto: Emil Horný

V bílých kimonech cvičí začátečníci, červené pak mají pokročilé děti

Článek

Tím to ale skončí. Další slyšení totiž budou probíhat bez přítomnosti televizních kamer, a to až po Kellyho pohřbu. Jeho termín rodina zatím nestanovila. Koroner dokonce ještě ani nevydal verdikt o příčině smrti.

Vláda by prý měla odstoupit

Lord Hutton, který vede tým vyšetřovatelů, v pátek představí pravidla a rozsah vyšetřování. Premiér Tony Blair by měl ve středu vystoupit před novináři a vyzvat k uklidnění situace alespoň do Kellyho pohřbu. K jeho výpovědi před Huttonovou komisí dojde až v září, míní The Guardian.

V souvislosti s Kellyho smrtí se na vládu sype kritika snad z každého koutu politického spektra. Výjimkou není ani premiérova labouristická strana. Bývalá ministryně dopravy Glenda Jacksonová ve středu v deníku The Independent podpořila bývalou kolegyni Clare Shortovou, která v pondělí prohlásila, že Kellyho smrt je výsledkem "zneužití moci" ze strany vlády. "Lidé, kteří jsou zapleteni do Kellyho smrti, by měli rezignovat. A myslím tím ministry. Měli by přijmout zodpovědnost," řekla Jacksonová.

Campbell bez viny?

Novým zvratem ve sporech kolem důvěryhodnosti britské vlády ve vztahu k Iráku je prohlášení poslance Erika Illsleyho pro The Guardian, ve kterém sdělil, že reportér BBC Andrew Gilligan při druhé, neveřejné výpovědi v parlamentu odvolal svá obvinění proti premiérově mediálnímu poradci Alastairu Campbellovi. O této výpovědi panovaly zatím jen spekulace. Na Gilliganovu žádost nebyl zveřejněn ani její přepis. Parlamentní komise by ho však mohla uveřejnit ve středu.

Předseda výboru tehdy označil Gilligana za "nespolehlivého svědka" a hovořil o jeho "změně názorů". To reportér odmítl a prohlásil, že výpověď nezměnil a že celý druhý výslech byl v podstatě osobním útokem proti němu.

Kelly se zabil asi po slyšení v parlamentu

Kelly zřejmě spáchal sebevraždu krátce poté, co podal svědectví v parlamentu o tom, do jaké míry britská vláda "přikrášlila" zprávu o nebezpečí iráckých zbraní hromadného ničení před válkou proti Iráku. Jeho výpověď se neshodovala s předchozí výpovědí reportéra Gilligana, který na základě rozhovoru s Kellym zveřejnil informaci, že do loňské zářijové zprávy britské tajné služby zasahoval Campbell tak, že s tím výzvědné služby nesouhlasily. Kelly před výborem pro zahraniční záležitosti nepotvrdil, že by v rozhovoru s reportérem jmenoval přímo Campbella.

Odborník na biologické zbraně, David Kelly, do poslední chvíle věřil, že v Iráku zbraně hromadného ničení jsou. Soudil však, že vláda jejich nebezpečí přehání. Chystal se na cestu do Iráku, kde chtěl v rámci britského inspekčního týmu důkazy o zbrojních programech najít. Nevydržel ale psychický tlak, který na něj vyvíjela oficiální místa kvůli jeho spolupráci s BBC, a proto si sáhl na život.

Reklama

Související témata:

Související články

Kellyho smrt otřásla vládou, BBC i librou

Sebevražda vládního zbrojního experta Davida Kellyho otřásá důvěrou v britskou vládu i veřejnoprávní televizi BBC. Citelně však v pondělí zasáhla i finanční...

Výběr článků

Načítám