Hlavní obsah

Výbor EMA doporučil schválit Pfizer pro děti

Brusel
Aktualizováno

Výbor pro léky pro humánní medicínu (CHMP) Evropské lékové agentury (EMA) doporučil Evropské komisi, aby schválila použití vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech u dětí ve věku od pěti do 11 let. Látka už je schválena pro použití lidem od 12 let. Tam, kde je už vakcína schválená pro děti pod 12 let, se dosud podává třetinová dávka. K mání by měla být dětská vakcína v celé EU po 20. prosinci.

Foto: Profimedia.cz

Vakcína od Pfizer/BioNTech

Článek

Lékový úřad posuzoval bezpečnost a účinnost očkovací látky pro věkovou skupinu 5 až 11 let dva měsíce, konečné rozhodnutí musí přijmout Evropská komise.

Vakcínou Pfizer/BioNTech jsou nyní v zemích Evropské unie očkováni lidé starší 12 let. U mladších dětí od pěti let už použití této očkovací látky dříve schválily Spojené státy, Kanada či Izrael.

Prvních 300 000 dávek vakcíny proti covidu-19 určené pro děti ve věku pět až 11 let dorazí podle projektu Chytrá karanténa do ČR v týdnu od 20. prosince. Toto datum uvedl už začátkem týdne německý ministr zdravotnictví Jens Spahn: „Jako Unie dostaneme naráz 2,4 milionu dávek vakcíny pro děti kolem 20 prosince.“

Vakcíny pro děti od pěti let budou v EU do Vánoc

Evropa

Ochrání před těžkým průběhem

CHMP ve svém rozhodnutí uvedl, že účinnost vakcíny doložily klinické studie, které výrobce provedl na téměř dvou tisícovkách dobrovolníků. Farmaceutické firmy výsledky klinických studií zveřejnily v září, podle nich vyvolává jejich přípravek u dětí v dané věkové skupině kýženou imunitní reakci.

Vakcína pro děti: Proti chřipce pomůže sprej do nosu

Domácí

„Přínosy (vakcíny) Comirnaty u dětí od pěti do 11 let převažují nad riziky, a to zejména u těch, jejichž stav zvyšuje nebezpečí těžkého průběhu covidu-19," uvedla agentura.

EMA nyní posuzuje i možné použití proticovidové vakcíny od firmy Moderna u dětí od šesti let. Výrobce se na lékovou agenturu s žádostí o schválení obrátil začátkem listopadu, rozhodnutí by mělo padnout za jeden až dva měsíce.

Americký regulátor schválil vakcínu Pfizer pro děti mezi pěti a 11 lety

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám