Hlavní obsah

Vakcíny pro děti od pěti let budou v EU do Vánoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Vakcíny proti covidu pro děti od pěti do 12 let dostanou státy Evropské unie 20. prosince. Na tiskové konferenci věnované pandemii to v pondělí uvedl německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Uvedl, že jejich použití by mělo být schváleno tento týden.

Foto: Christian Mang, Reuters

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn

Článek

„Dostaneme naráz 2,4 milionu dávek vakcíny pro děti. Celá EU obdrží dodávku kolem 20 prosince,“ dodal. Má jít o vakcínu Pfizer/BioNTech o třetinové síle.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) vakcíny pro tuto věkovou skupinu aktuálně posuzuje. Minulý týden začala po Pfizeru posuzovat i vakcínu od Moderny pro děti.

Spahn již dříve uvedl, že souhlas EMA se očekává. Dnes uvedl, že by se tak mělo stát koncem tohoto týdne. Schválení se zatím zřejmě bude týkat jen látky od Pfizeru/BioNTechu. Vakcína od Moderny pro děti se začala posuzovat v první listopadové dekádě. Vakcína od Pfizeru se posuzuje od půlky října.

S použitím vakcíny v Česku musí souhlasit Státní ústav pro kontrolu léčiv.

EMA začala s vyhodnocováním vakcíny od Moderny pro děti od 6 do 11 let

Koronavirus

Spahn: Němci se budou dělit na očkované, vyléčené a mrtvé

Spahn varoval také před nebezpečím varianty delta: „Skoro každý bude tuto zimu očkován, vyléčí se, nebo zemře. Taková je pravděpodobně delta,“ řekl Spahn. Tvrdě kritizoval lidi odmítající očkování. V Německu je aktuálně plně vakcinováno 68 procent populace, což odborníci nepovažují za dostatečné pro získání kolektivní imunity.

Povinné očkování Spahn zavést neplánuje: „Místo aby se mluvilo o povinném očkování, musí se napřed zastavit aktuální vlna. Žádné povinné očkování tuto vlnu teď nezastaví.“ Zdůraznil, že Německo propaguje posilující dávky od léta, stěžoval si, že je o ně malý zájem.

Spahn také vyzýval lidi, aby neútočili kvůli očkování na lékaře, zdravotníky a očkovací centra. „Jestli máte vztek, mějte ho na mě, ne na zaměstnance.“

Německý ministr zdravotnictví také ujišťoval, že vakcín pro dospělé je dostatek. Je jí dost pro všechna další očkování. Podle něj bude do konce roku k dispozici 24 milionů dávek vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a přijde také 26 milionů dávek od Moderny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám