Hlavní obsah

Volby na Slovensku: Tvořily se fronty, smrt komisařky oddálila zveřejnění odhadů

Právo, Ivan Vilček
Aktualizováno

Sobotní parlamentní volby na Slovensku neskončí podle plánu v deset hodin večer, ale ve dvou okrscích budou pokračovat ještě i po tomto termínu. Ve volebních místnostech totiž došlo k úmrtí a na desítky minut musely být uzavřeny. Volební moratorium na zveřejňovaní odhadů se tak prodlužuje do 23.00, protože hlasování oficiálně končí až uzavřením poslední volební místnosti.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Muž v Trnavě hlasuje ve volbách do slovenského parlamentu.

Článek

Ve městě Veľký Krtíš na jihu Banskobystrického kraje došlo k úmrtí členky volební komise a v Banské Bystrici zemřel přímo ve volební místnosti 78letý volič.

„V ostatních volebních okrscích se mohou sčítávat hlasy už po desáté,“ potvrdila ředitelka odboru voleb, referenda a politických stran slovenského ministerstva vnitra Eva Chmelová.

Na Slovensku zemřeli během voleb dva lidé, volby se prodlouží o hodinu

Evropa

Na mnoha místech po celém Slovensku se před volebními místnostmi tvořily fronty, naznačuje to, že by účast mohla být vysoká.

„Ještě nikdy se mi nestalo, že bych čekala několik minut venku před budovou a pak na chodbě vedoucí k volební místnosti,“ řekla Novinkám paní Mária z bratislavského Starého Města.

Odpoledne hlásili členové volebních komisí ve Starém Městě až padesátiprocentní účast. Mluvčí bratislavského Nového Města Marek Tettinger mluví o „brutálně“ vysokém zájmu voličů.

Vysokou účast hlásila v průběhu dne i Nitra. „V minulosti byly hluchá místa, když nikdo nepřišel, ale dnes jsme se od rána nezastavili,“ konstatoval zapisovatel okrskové volební komise číslo šest Tomáš Holúbek.

Slovensko: Voliči se rozhodují na poslední chvíli

Evropa

Ve volební místnosti na Štrbském Plese bylo zapsáno asi 80 voličů, ale několik stovek lidí tam volilo s hlasovacími průkazy. „Jednalo se o návštěvníky Tater,“ uvedl zapisovatel obvodní volební komise v Popradě Ladislav Maličký.

V tomto volebním okrsku museli doplňovat hlasovací lístky, protože ty, co měli připravené, prostě došly. Místopředseda obvodní volební komise ve Spišské Nové Vsi Stanislav Lorko rovněž potvrdil vysokou účast ve volbách. „Lidé stojí v řadách, aby mohli hlasovat,“ dodal.

Denník N informoval o případu z bratislavské Petržalky, když ve voličském seznamu byla zapsaná žena, která zemřela v roce 2005. „Musela jsem jít na okrsek s úmrtním listem, aby maminku vyškrtli ze seznamu. Pak jsem případ nahlásila státní volební komisi. Řekli mi, že se jedná o administrativní chybu,“ kroutí hlavou její dcera.

Opilec s plynovou pistolí 

Slovenská policie na sociální síti informovala, že ve městě Partizánske zastavili na cestě z volební místnosti 50letého muže, který měl za opaskem pistoli.

„Policisté zjistili, že se jedná o plynovou pistoli. Při kontrole mu zjistili 2,42 promile alkoholu. Tím, že zbraň nosil neskrytě na veřejnosti, navíc pod vlivem alkoholu, porušil ustanovení zákona o zbraních a střelivu. Policisté zbraň zajistili a muž se bude zodpovídat z přestupku,” uvedla policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám