Hlavní obsah

Vladimír Špidla v USA věnuje pozornost ekonomice

– HOUSTON / NEW YORK

Premiér Vladimír Špidla, který se dnes přesunul z Washingtonu do texaského Houstonu, bude věnovat značnou část svého programu ekonomice. V Houstonu se sejde s představiteli společnosti Hewlett Packard/Compaq, zaměřené na výrobu výpočetní techniky a s ropnou firmou Haliburton, která získala zakázku na obnovu těžby v Iráku.

Foto: Táňa Pikartová

ZUBR CUP, hodný svého jména, je pořádná multisportovní zabíračka, ale když dojíždíte do cíle třetí disciplíny, to už je hej.

Článek

"Houston je velké těžařské a průmyslové centrum, a to je důvod, proč tam jedu - abych podpořil naši podnikatelskou misi, naše možnosti uchytit se při kooperaci s americkými firmami, ať v Iráku či někde jinde," řekl Špidla k návštěvě texaského města. Z oblasti Houstonu obchoduje s Českou republikou asi 150 firem, mezi nimi právě Hewlett Packard/Compaq nebo Conoco Philips (benzínové pumpy Jet).

V případě firmy Haliburton jde o snahu získat podíl na obnově iráckého těžařského průmyslu. Společnost byla spjata s nynějším americkým viceprezidentem Richardem Cheneyem, s nímž se Špidla setkal ve středu ve Washingtonu. Špidla ovšem upozornil, že Irák není ekonomické "eldorádo", nýbrž jen jedna část světa, kde se ČR může uplatnit. "Záměr (české) podnikatelské mise (v USA) je širší," uvedl Špidla.

Tuzemské noviny především připomínají úspěch na poli obchodu se zbraněmi. Američané, kteří se snaží, aby si české letectvo pronajalo jejich stíhačky F-16, přislíbilo pomoc s odprodejem nepotřebných bitevníků Aero L-159.

Špidla stojí za Kavanem

Premiér Vladimír Špidla hodlá využívat styků, které má předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan, aby napomohl rozvoji české ekonomické spolupráce se zahraničním. "Marnost nad marnost, on se pohybuje ve špičce mezinárodní politiky a nepochybně má velké možnosti kontaktů," řekl Špidla českým novinářům krátce před příletem do texaského Houstonu. "A já jsem vždycky té zásady, že se musí využít jakákoli příležitost, která se naskytne." Kavan se dostal do blízkosti české vládní delegace během její návštěvy Washingtonu, což vzbudilo nelibost ministra zahraničí Cyrila Svobody.

Kavan se objevil ve středu na setkání české delegace se zástupci společnosti Bechtel, která je pověřena obnovou Iráku. Kavan představitele společnosti Bechtel kontaktoval, ale ve Washingtonu byl, jak prohlásil, především kvůli rozhovorům s americkými senátory z titulu své funkce v OSN.

NATO musí působit globálně

Při vystoupení na Riceově universitě Špidla definoval základ české zahraniční politiky. Opírá se o tři pilíře - o dobré vztahy se sousedy,  evropskou integraci a silný vztah se Spojenými státy a transatlantické bezpečnostní struktury ztělesněné v NATO. Zdůraznil přitom, že Severoatlantický pakt není "zastaralou nebo nevýznamnou" organizací, byť někteří lidé tvrdí, že budoucnost vyžaduje jiné struktury a přístupy k řešení problémů.

"Je stále snadnější dosáhnout shody uvnitř NATO než uvnitř jakékoli jiné mezinárodní organizace, a to včetně Spojených národů," řekl premiér v projevu k českému pohledu na transatlantické vztahy. Dodal, že tím nechce zpochybnit roli OSN, ale jak upozornil dále v projevu, "neexistuje nic, co by nahradilo NATO". Souhlasil i s širší rolí NATO: "Uznáváme, že je potřebné, aby se Severoatlantická aliance chopila globální role tváří v tvář globálním hrozbám."

Premiér pochválil Rusko

Při projevu v Houstonu se Špidla jako vůbec první z českých politiků kladně vyjádřil k pokojnému rozpadu a transformaci bývalého Sovětského svazu. Uvedl, že ruská politická elita podala "neuvěřitelný politický výkon", když nechala odejít pobaltské státy, vzdala se Krymu a poloviny válečného loďstva ve prospěch Ukrajiny.

Připomenul, že Krym byl vždy ruský a byl přičleněn k Ukrajině administrativním aktem v 60. letech. Pro porovnání posluchačům vysvětlil, že je to stejné, jako kdyby se Spojené státy musely vzdát své virginské námořní základny v Norfolku ve prospěch Kanady a ještě se s ní rozdělit o válečné lodě.

"Proto jsem přesvědčen, že Rusko má...demokratickou budoucnost,...a proto s ním chceme mít velmi dobré vztahy," řekl Špidla.

Reklama

Související články

Červený koberec pro Špidlu

Premiér Vladimír Špidla byl v Bílém domě dvakrát během dvou dnů - v úterý u prezidenta George W. Bushe, včera u viceprezidenta Dicka Cheneyho. Je jasné,...

Premiér Špidla si prohlédl letadlovou loď

Český premiér Vladimír Špidla se ve čtvrtek cestou z Bostonu do Texasu zastavil na nově ustaveném velitelství NATO Transformace ve virginském Norfolku....

Výběr článků

Načítám