Hlavní obsah

Vladimír Mečiar: Už jsem uvážlivější

Právo, Ivan Vilček( Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Jeden z kandidátů na slovenského prezidenta - Valdimír Mečiar - odpovídá na otázky před sobotním druhým kolem prezidentských voleb, kde se utká se svým dlouholetým spolupracovníkem a stranickým kolegou Ivanem Gašparovičem.

Foto: archiv autora

Adina Mandlová a Oldřich Nový, ústřední dvojice filmu Přítelkyně pana ministra.

Článek

Zahraničí není vaším možným návratem do vysoké politiky nijak nadšeno. Myslíte, že vezmou vaše slova, že jste se změnil? V čem je ta změna?

Především si musíme ujasnit, co je to zahraničí. To je vše, co je za hranicemi Slovenska. Tento svět má tolik problémů, že Mečiar při tom všem vůbec problémem není. Britský velvyslanec ještě před prvním kolem prezidentských voleb jasně řekl, že volba hlavy státu je vnitřní záležitostí SR. Žádné evropské instituce k našim prezidentským volbám nezaujaly stanovisko. Rozhodující bude první rok působení nového prezidenta. Myslím si, že dnes už jsem uvážlivější a mám také větší rozhled.

Koho myslíte, že podpoří voliči koalice? Vás, nebo Ivana Gašparoviče?

Druhé kolo voleb mělo být záležitostí vládní kontra opoziční. Změnilo se na opozičně-opoziční klání. Za mnou stojí Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS), za Gašparovičem strana Smer. Výsledek druhého kola proto naznačí i další vývoj ve slovenské politice. Bude to už teď svým způsobem souboj HZDS a Smeru. Pro mne by bylo lehčí, kdybych stál proti koaličnímu kandidátovi. Vždyť vládě podle průzkumů nedůvěřují tři čtvrtiny Slováků.

Jak hodnotíte fakt, že vládní strany většinou vyzvaly své voliče, aby druhé kolo prezidentských voleb ignorovali?

To byla jejich první reakce po drtivé porážce v prvním kole voleb. Vládní strany si musí uvědomit, že tady se rozhoduje také o vztazích mezi nejvyššími ústavními činiteli pro příštích pět let. Ukazuje se, že teorie rozděluj a panuj na Slovensku neplatí. Tady platí zceluj a vládni. Ať z nás dvou bude zvolen kdokoli, bude to přání voličů.

Šéf strany Smer Robert Fico vás obvinil, že máte zákulisní dohodu s vládními stranami - nižší účast vyhovuje vám.

Fico podléhá jakési politické agentománii. Všude vidí tajné dohody, tajná jednání, tajná setkání a tajné programy. To vše naznačuje, jak velmi touží prosadit sám sebe, a není schopen tolerovat lidi s jinými názory. Proto se rozhodl podpořit Gašparoviče, aby ho postavil proti HZDS, a jeho případným vítězstvím upevnil své vlastní postavení.

Za Gašparovičem ale nestojí pouze Smer, ale i nacionalistické strany.

Gašparovič tahá k moci některá seskupení z okraje politického spektra, k nimž se slušní lidé nehlásí. Mají absolutně extrémní názory, a mohou se díky Gašparovičovi dostat do centra politiky. To je nebezpečné pro politiku jako takovou. Podporuje ho také ekonomická lobby, která má blízko k extremismu. Pokud by získal na politické scéně větší místo, je to nebezpečné - i z hlediska zahraničněpolitických dopadů pro Slovensko.

Jak si představujete v případě zvolení spolupráci s vládou Mikuláše Dzurindy?

Musíme dokázat potlačit osobní zájmy ve prospěch zájmu všeobecného. Vláda i parlament jsou v těžké situaci. To souvisí s opožděným dozráváním politických stran. V tom SR zaostává za Českem o deset let. Je nutná urychlená krystalizace politické scény, jinak bude vláda i parlament permanentně nestabilní. V rámci EU musíme být jednotni, abychom se dokázali prosadit. Prezident by měl být stabilizujícím faktorem. Za pět let bych rád odcházel z čela státu, který bude konsolidovaný.

I po případném zvolení chcete zůstat v HZDS. Dokážete pak být nadstranický?

Oba dosavadní prezidenti nebyli členy žádné strany, ale nedokázali být nadstraničtí. A já vstupem do funkce nepopřu příslušnost k politické skupině, z níž jsem vzešel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám