Hlavní obsah

Virus odstavil v Anglii přes 20 tisíc zdravotníků. Tlak na systém stoupá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Zdravotnictví v Británii se znovu ocitá pod rostoucím tlakem kvůli novému rozmachu covidu-19 v zemi. Situaci zhoršují absence zdravotnických pracovníků způsobené nákazami či rizikovými kontakty, jejichž počet podle pátečních čísel státního systému NHS jen v Anglii po Vánocích přesáhl 20 tisíc. Stát opět připravuje provizorní prostory pro ošetřování pacientů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přírůstek infekcí koronavirem je v Británii počtvrté v řadě rekordní. Země zaregistrovala za den 189 846 nákaz, zhruba o 600 více než čtvrteční součet.

Za rekordních přírůstků infekcí tento týden stoupl počet pacientů hospitalizovaných v 67milionové Británii s koronavirem na necelých 12 tisíc. Za poslední tři dny bilance narostla o více než 3000 a dostala se na nejvyšší hodnotu od března.

Hospitalizací je stále méně než třetina oproti maximu z letošního ledna, vzhledem k pokračujícímu růstu počtu nákaz ale lze čekat příliv dalších tisíců vážně nemocných.

Omikron řádí, Anglie ale nepřitvrzuje. Kvůli číslům z nemocnic

Zahraniční

„Zatím přesně nevíme, kolik z těch, co virus chytí, bude potřebovat nemocniční péči,” uvedl jeden z lídrů zdravotnického systému NHS Steven Powis.

Británie zažívá vlnu vysoce nakažlivé koronavirové varianty omikron, u níž je podle prvotních odhadů nižší riziko hospitalizace než u dříve dominantní delty. „Ale vzhledem k počtu infekcí nemůžeme s činy čekat na to, až se to dozvíme,” pokračoval Powis.

Co čekat od omikronu? Šéf ÚZIS nastínil optimistický a realistický scénář

Domácí

NHS je teď podle něj ve stavu „válečné” mobilizace, jejíž součástí je příprava nových polních nemocnic. Ty mají vzniknout u osmi klasických nemocnic napříč Británií, přičemž každá bude mít kapacitu asi 100 pacientů. NHS uvedl, že se zároveň snaží najít školy či sportoviště, které by mohly posloužit jako dočasná zdravotnická centra.

Zdravotnický systém se kromě toho, podobně jako některé další sektory, potýká s personálními problémy kvůli izolaci nakažených pracovníků či lidí, kteří byli v kontaktu s infikovanou osobou. Anglická část NHS podle agentury AFP oznámila, že k 26. prosinci evidovala přes 24 tisíc takovýchto absencí. Za měsíc údajně počet narostl na více než dvojnásobek.

Další rekordní přírůstek v Itálii. Čtyři regiony se přesunou do vyššího stupně rizika

Zahraniční

Zpravodajská společnost BBC vysvětluje, že zatímco běžně na konci roku v anglických nemocnicích chybělo z různých důvodů asi pět procent pracovníků akutní péče, na konci minulého týdne tvořily absence na osm procent pracovní síly. Podle aktuálně platných pravidel musí lidé v Anglii po pozitivním testu na koronavirus do karantény nejméně na sedm dní, což v některých nemocnicích znamená stovky absencí týdně.

Reklama

Výběr článků

Načítám