Hlavní obsah

Vědce znepokojuje recidiva SARS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING, SINGAPUR

Vědce znepokojila zpráva, že znovu onemocnělo nejméně deset lidí, kteří se z nemoci předtím vyléčili. Počet nových případů syndromu akutního respiračního selhání SARS se přitom v minulém měsíci zpětinásobil.

Foto: Jan Kaše

Vedoucí Ernst Harrach s Mitsubishi

Článek

Mutace viru nepřestává vědce znepokojovat. Odborníci z Čínské univerzity v Hongkongu dnes sdělili, že na území pevninské Číny se vyskytují dvě formy onemocnění, což komplikuje diagnózu i práci na vakcíně. "Rychlé změny se dají přirovnat k situaci, v níž se vrah snaží uniknout dopadení změnou otisků prstů nebo celého vzhledu," řekl doktor Dennis Lo. Je prý potřeba další výzkum na to, aby bylo možno odpovědět na otázku, zda se virus stává smrtelnější, nebo víc nakažlivý.

Odborníci míří na Tchaj-wan

Tchaj-wan se konečně dočká odborníků ze Světové zdravotnické organizace (WHO), kteří přijedou na ostrov posoudit situaci kolem SARS a poskytnout informace, jak s touto nebezpečnou nemocí bojovat. Umožnila to Čína, která vyslovila souhlas s vysláním týmu WHO na Tchaj-wan, jehož samostatnost neuznává a považuje ho za svou vzbouřeneckou provincii.

Tchaj-wan není členem WHO, jeho snahy vstoupit do Světové zdravotnické organizace blokuje právě Čína. Tchaj-wan v pátek oznámil, že na syndrom akutního respiračního selhání (SARS) zemřelo v pátek dalších pět lidí, čímž smrtelná bilance nemoci na ostrově stoupla na osm. Při této příležitosti si Tchaj-wan opět stěžoval, že WHO nereaguje na jeho žádosti o poskytnutí informací a pomoci v boji proti SARS.

Počet nakažených na ostrově v minulých dnech prudce vzrostl na trojnásobek. Tchajwanský prezident Čen Šuej-pien kvůli onemocnění odložil cestu do Střední Ameriky, kterou měl nastoupit 29. května.

Čína je postižena nejvíce

Čína dnes kromě devíti nových obětí, z nichž pět je z Pekingu, oznámila také 181 dalších případů SARS. Hongkong hlásí rovněž devět mrtvých a deset nově nakažených, což je minimum od březnového nástupu nemoci. V Hongkongu také přibylo 20 uzdravených, kteří mohli být propuštěni z nemocnice. Celkem se v Hongkongu uzdravilo skoro 900 lidí.

SARS si celosvětově vyžádal do dneška 436 mrtvých a nakaženo je přes 6000 osob, z toho skoro 4000 jsou Číňané.

Turkmenistán kvůli SARS nebojuje o olympiádu

Fotbalisté Turkmenistánu odmítli odcestovat z obavy před virem akutní formy zápalu plic SARS do Malajsie. Proto prohráli kontumačně zápas kvalifikace o postup na olympijské hry v Aténách. Malajsie si díky vítězství 3:0 zřejmě zajistí účast na finálovém turnaji kontinentální kvalifikace, který se bude hrát za rok v březnu.

V Singapuru postupují tvrdě

 Ve vězení skončil padesátiletý Singapurec, jenž opakovaně porušil karanténu, kterou mu úřady nařídily kvůli nemoci SARS. Jak dnes uvedl singapurský deník The Straits Times, muž si vyšel dvakrát do kavárny, přestože měl jako jeden z více než 3000 obyvatel tohoto malého asijského státu nařízenou domácí karanténu. Navíc zákazníkům v jedné z kaváren ukázal svůj "karanténní průkaz", čímž vyvolal značnou paniku.

Singapur zavedl jedna z nejpřísnějších opatření, aby zabránil šíření syndromu akutního respiračního selhání (SARS). Lidé, kteří mají nařízenou domácí karanténu, mohou být sledováni kamerami či elektronickými náramky, zda nařízení nevycházet z domu skutečně dodržují a ti, kdo nařízení poruší, dostanou pokutu či skončí ve vězení. Virus SARS v Singapuru nakazil 203 lidí a 25 nemocných mu už podlehlo. Na celém světě už je registrováno více než 6000 nakažených osob a počet mrtvých už převýšil 400.

Reklama

Související témata:

Související články

Nákaza SARS už pronikla i na Tchajwan

Šestapadesátiletý muž zemřel v neděli na těžký akutní syndrom dýchacích cest (SARS) na Tchajwanu. Jde o první známou oběť této infekční nemoci na ostrově,...

Výběr článků

Načítám