Hlavní obsah

Ve zříceném stroji zemřeli letečtí inženýři

TEHERÁN

Padesát lidí zahynulo při letecké havárii v Íránů. V ukrajinském letadle, které se zřítilo během přistávacího manévru v pondělí večer asi 70 kilometrů od Ardestánu v provincii Isfahán, cestovali převážně ukrajinští a ruští inženýři. Nehodu nikdo nepřežil.

Foto: ČTK/AP

Členové záchranných čet prohledávají trosky ukrajinského letadla, které se 23. prosince večer zřítilo na horu Abkam v íránské provincii Isfahán.

Článek

"Bylo tam 44 cestujících včetně jednoho dítěte a šest členů posádky, a všichni při nehodě zahynuli," citovala agentura AP mluvčí ukrajinského ministerstva Liliu Petrenkovou. Letadlo letělo z ukrajinského města Charkova a v tureckém městě Trabzon mělo mezipřistání, aby doplnilo palivo. Nikdo zde nepřistoupil. Před přistáním na letišti v Isfahánu údajně ztratilo kontakt s řídící věží. Poté se stroj zřítil nedaleko Ardestánu. Černá skříňka nalezena Íránští záchranáři dnes pokračovali v prohledávání trosek, zatím nalezli 25 těl. Objevili také černou skříňku. K místu neštěstí má přiletět ukrajinská vládní komise, která bude zkoumat dosud neznámé příčiny nehody. Z oficiálních míst se již ozývají první domněnky, podle kterých zřejmě selhal lidský faktor. Inženýři měli testovat letadlo Havarovaný Letoun Antonov-140 patřil podle upřesněných informací ukrajinské společnosti Aeromost-Charkov. Inženýři, kteří byli na palubě, směřovali do íránského Isfahánu, aby tam testovali nové letadlo Iran-140, na jehož výrobě Ukrajina s Íránem spolupracuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám