Hlavní obsah

V USA zatkli učitelku, která svého žáka naočkovala proti covidu

New York

Policie v americkém státě New York řeší neobvyklý případ. Středoškolská učitelka biologie Laura Russoová u sebe doma aplikovala jednomu z žáků dávku vakcíny proti covidu-19 navzdory tomu, že pro to neměla svolení od rodičů, natož medicínskou kvalifikaci. Není jasné, kde k očkovací látce přišla. Nyní jí hrozí až čtyři roky vězení, píše server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sedmnáctiletý mladík, kterého pedagožka naočkovala, údajně o vakcínu stál.

Problémem není pouze skutečnost, že Russoová nedisponuje lékařským oprávněním vakcínu komukoli podávat, ve většině států USA je pro očkování mladistvých potřeba souhlas rodiče.

Ten v tomto případě chyběl, což je i zřejmě důvod, proč chlapec hledal alternativní způsoby, jak si vakcínu obstarat.

Očkování „podomácku” někdo z přítomných natočil a sdílel na sociálních sítích. V jedné chvíli je slyšet, že mladík začíná o svém rozhodnutí pochybovat. „Nevím, proč jsem s tímhle souhlasil,” říká.

„Budeš v pohodě... Aspoň doufám,” odvětí mu 54letá učitelka.

Když přišel chlapec domů a řekl, co se stalo, rodiče okamžitě zavolali policii. Ta teď vyšetřuje okolnosti toho, o jakou vakcínu se jednalo a kde k ní Russoová přišla.

Jediná vakcína, která je v současnosti v Americe schválená pro podávání lidem pod 18 let, je látka od společnosti Pfizer.

Návrat dětí v USA do lavic komplikuje nová vlna

Zahraniční

Jak upozorňuje BBC, nesprávně píchnutá injekce může způsobit zdravotní újmu. Zdravotníci musí vždy před úkonem ověřit, zda vakcína není prošlá nebo padělaná.

Pacientů se rovněž musí zeptat na anamnézu a po očkování by měli sledovat případnou alergickou reakci.

Russoová je obviněna z neoprávněného výkonu povolání. Soudní jednání je naplánováno na 21. ledna. Podle BBC jí hrozí až čtyři roky za mřížemi. Ve škole byla do vyřešení případu suspendována.

Americká armáda testuje vakcínu proti všem variantám covidu a SARS

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám