Hlavní obsah

V Sýrii zuří boj o poslední baštu Islámského státu

Na východě Sýrie pokračují v neděli těžké boje při obléhání poslední bašty teroristické organizace Islámský stát (IS) v zemi. Arabsko-kurdské koalici SDF, která zahájila ofenzivu v sobotu, vzdoruje poblíž hranice s Irákem asi 500 radikálů. V obklíčeném městečku Baghúz Faukání mohou být podle reportéra stanice CNN i stovky civilistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Členové arabsko-kurdské SDF bopjují o poslední baštu Islámského státuVideo: Reuters

 
Článek

Před začátkem koaličního útoku v nejvýchodnějším výběžku provincie Dajr az-Zaur se stačilo evakuovat asi 20 tisíc civilistů. Podle reportéra CNN Bena Wedemana, který sleduje postup jednotek SDF přímo na místě, se ale možná až stovkám lidí nejspíš uprchnout nepodařilo.

Podle SDF bylo začátkem týdne v Baghúz Faukání asi 1500 civilistů a není jasné, kolik z nich do sobotního večera město opustilo.

Uskupení arabských a kurdských jednotek v sobotu oznámilo, že zahájilo „poslední bitvu” proti zbytkům bojovníků IS. [celá zpráva]

„Bitva pokračuje, dnes ráno jsme zaznamenali intenzivní střety a minometnou palbu,” uvedl v neděli šéf exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) Ramí Abdar Rahmán.

Americký prezident Donald Trump v prosinci oznámil, že chce ze Sýrie stáhnout všech 2000 amerických vojáků, protože IS už byl poražen. Armáda ani některé státy si to nemyslí. Ve středu Trump prohlásil, že do příštího týdne IS bude poražen na celém území, které od roku 2014 v Iráku a Sýrii ovládl.

SDF proti posledním oddílům IS v Sýrii bojuje od loňského září. Na obou stranách si tento boj vyžádal stovky obětí - podle SOHR přišel IS o téměř 1300 lidí a SDF o 678 svých bojovníků. O život přišlo také 401 civilistů včetně 144 dětí. V Iráku byl IS poražen roku 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám