Hlavní obsah

Pod hrozbou odnětí svobody. V Rakousku bude očkování proti covidu povinné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Od 1. února začne v Rakousku platit povinnost očkování proti covidu-19 pro všechny obyvatele. Po jednání s hejtmany to oznámil kancléř Alexander Schallenberg. Nenaočkovaným hrozí odnětí svobody. Očkování třetí dávkou bude možné už po čtyřech měsících.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rakousko je první zemí EU, která kvůli nově rostoucímu počtu nákaz omezuje volný pohyb osob a zavádí povinnou imunizaci všech obyvatel.

Prvním krokem je zahájení legislativního postupu (včetně přezkumného řízení) pro zavedení všeobecné očkovací povinnosti, která by měla vstoupit v platnost nejpozději 1. února 2022 – s ohledem na požadovanou ústavní lhůtu pro operativní provedení, píše deník Kurier.

Rakousko zavádí celostátní lockdown

Zahraniční

Těm, kteří i nadále budou odmítat očkování proti covidu-19, hrozí správní pokuty, v případě, že ji nebude daný člověk schopen zaplatit, hrozí takzvaný náhradní trest odnětí svobody (Ersatzfreiheitsstrafe).

„Dlouhou dobu panovala v této zemi shoda, že povinné očkování nechceme,“ řekl kancléř Schallenberg.

Nárok na podpůrnou dávku už po čtyřech měsících

Podle rakouské vlády sice poslední opatření zvedla zájem o očkování, ne však dostatečně.

„Dlouho, možná až příliš dlouho, se předpokládalo, že bude možné dosáhnout vysoké proočkovanosti i bez povinného očkování. Teď se musíme realitě podívat do očí,“ posteskl si kancléř.

V celém Rakousku – stejně jako dříve ve Vídni – by mělo být umožněno okamžité třetí očkování všem očkovaným osobám již po čtyřech měsících.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Šéf tyrolské vlády Günther Platter zavedení povinné vakcinace označil za „nejdůležitější vzkaz“. „Musíme využít následujících tří týdnů k zajištění toho, že každý bude očkovaný. Vybudujeme širokou strukturu, že každý bude moci být očkován,“ prohlásil Platter.

Téměř devítimilionové Rakousko dosud naočkovalo dvěma dávkami 5,78 milionu obyvatel, kteří mají na vakcínu nárok. Podle serveru Our World in Data to představuje 63,88 procenta.

Anketa

Byli byste pro povinné očkování proti covidu v Česku?
Ano
41,5 %
Ne
58,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26937 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám